Svet
29 ogledov

Škandal na Danskem: Plačevali borcem IS

Islamska država Profimedias
Danski časopis Berlingske je odkril, da tamkajšnja vlada plačuje odškodnine za bolezen in invalidnost svojim državljanom, ki se v Siriji borijo na strani Islamske države.

Odkritje je že vzdignilo mnogo prahu na Danskem. Kot je navajal The Local Denmark, je tamkajšnja varnostna in obveščevalna služba identificirala več danskih državljanov, ki so jim odobrili denarne odškodnine oziroma pokojnine zaradi bolezni in invalidnosti, na Danskem poznane kot "førtidspension", gre pa za državljane, ki so odpotovali v Sirijo, kjer se borijo na strani Islamske države.

"To je ogromen škandal, da delimo denar, namenjen za socialne prejemke, tistim, ki so odšli v Sirijo," je za Berlingske izjavil ministr za delo Lund Poulsen in dodal, da je sodelovanje v vojaških operacijah enostavno nesprejemeljivo, če ljudje dobivajo denar zaradi njihove domnevne bolezni ali invalidnosti. 

Informacije so v javnost pricurljale medtem ko se danska vlada že nekaj časa pripravlja za sprejem zakona, v skladu s katerim bi bilo enostavneje ukiniti socialne transferje tistim državljanom, ki odidejo na tuja bojišča.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.