Slovenija
107 ogledov

SKB: vise ne sprejemajo le izjemoma

pos terminal Saša Despot
Po menjavi. Stranke SKB imajo težave z novo bančno kartico, saj z njo ne morejo plačevati povsod, kot so prej s kartico maestro.

Nevšečnosti. "Prijatelja sva povabila na kosilo, in ker nisva imela gotovine, sva želela plačati z novo bančno kartico SKB. To ni bilo mogoče, ker POS-terminal, ki ga imajo, sprejema le kartice maestro, vise pa ne. Potem smo komaj zbrali denar za plačilo," je povedal bralec. Na podobne težave sta zaradi novih kartic naleteli še dve bralki; prva ni mogla plačati avtobusne mesečne vozovnice na urbanomatu v Ljubljani, druga pa opraviti nakupa v trgovini.

Tudi za spletna plačila

V SKB so pojasnili, da so svojim strankam brezplačno in samodejno zamenjali kartice BA maestro z debetnimi karticami visa predvsem zato, ker lahko novo kartico stranke uporabljajo tudi za spletna plačila. Poudarili so, da gre za debetno kartico osebnega računa in ne za plačilno-kreditno kartico visa, ki jo lahko stranke uporabljajo enako kot kartico BA maestro. Tega sicer dva od naših bralcev nista mogla storiti.

Sicer pa na bankomat

Eric Bachelier iz SKB je dodal, da so kartice visa najbolj razširjene kartice na svetu ter jih sprejemajo na desetine milijonov trgovcev in 1,9 milijona bankomatov v več kot 200 državah po svetu: "Zagotovo je v interesu vsakega posameznega trgovca in restavracije, da svojim potencialnim strankam omogočijo različne načine plačila in zagotovijo sprejemanje različnih kartičnih produktov (visa, diners ...)."

Po njegovih besedah se v izjemnih primerih zgodi, da vise ne sprejemajo. Za ta primer svetuje, naj stranke dvignejo denar na bankomatu, "saj je razvejanost bankomatske mreže v Sloveniji ena od najrazvitejših v Evropi; bankomatov je približno 1.800, od tega jih trenutno kar okoli 90 odstotkov sprejema kartice visa". Kateri jih sprejemajo, lahko stranke preverijo z uporabo spletne aplikacije Visa ATM Locator.

Bachelier je dodal, da ne glede na zamenjavo kartic maestro z viso strankam še vedno ponujajo "celotno paleto plačilnih in kreditnih kartic Vise in Mastercarda".

Vedno z gotovino

"To je vse res, ampak zelo nerodno bi mi bilo, če takrat ne bi zbrali dovolj gotovine za plačilo kosila. Imel bi le eno možnost; moral bi se usesti v avto, se peljati dva kilometra do najbližjega bankomata in dvigniti denar, da bi lahko plačal. Precej nepraktično," se je jezil bralec in dodal: "To tudi pomeni, da bom moral zdaj imeti gotovino ves čas v denarnici, ker nikoli ne bom vedel, kje bom z novo kartico lahko plačal in kje ne."

Zamenjava kartic je bila sicer poslovna odločitev banke, ki je tudi v skladu s poslovno usmeritvijo matične skupine Société Générale, so sporočili iz SKB.

Komentarjev 9
  • Oxxo 17:03 17.maj 2013.

    Jaz sem po dobrem letu s SPARKASSE super zadovoljen. prestopil sem iz zgubaške NLB.

  • Oxxo 17:02 17.maj 2013.

    2 banki = 2 stroški... samo zato, ker nobena od izbranih dveh ne nudi tistega, kar potrebuješ. A ni bolje ena in tista OK?

  • Oxxo 17:01 17.maj 2013.

    Jaz sem šel v SPARKASSE = več kot odlično in BISTVENO nižji stroški!!!!