Slovenija
32 ogledov

Škode bi lahko bilo za 2,5 milijona

Zmrzal v vinogradu P&F Jeruzalem
Škoda zaradi nedavne pozebe je velika naravna nesreča, za marsikoga tudi katastrofa, in bi lahko v Sloveniji presegla 2,5 milijona evrov, kar je prag za razglasitev naravne nesreče. Kmetijski minister je pozval k izvedbi postopkov za ugotovitev realne škode.

"V tem trenutku je prezgodaj govoriti o končnem odzivu države, ker ocene realne škode še nimamo, ta bo znana šele čez nekaj tednov, pač pa le ocene poškodb, in takrat bomo lahko govorili o vseh možnih ukrepih. Naš resen namen pa je, da kmetijam pomagamo," je po ogledu prizadetih sadovnjakov, vinogradov in njiv s koruzo povedal kmetijski minister Dejan Židan.

Predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič je po ogledu stanja na terenu dejal, da je škoda največja v vzhodnem delu države, od Posavja in Štajerske do Pomurja, kjer so veliki nasadi sadja in vinogradov, tu pa je bilo ob zmrzali tudi za dve stopinji Celzija bolj hladno. Ocen zaradi težav s snegom na Gorenjskem še ni.  

Zupančič se zavzema za realno in pošteno oceno škode. Prag 2,5 milijona evrov je po njegovem izhodišče, da ne bi zamudili kakšnega postopka, saj moramo ob veliki naravni nesreči ravnati odgovorno.

Že tako težke razmere še poslabšane

Židan se bo v torek srečal s predstavniki Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Zavoda za gozdove Slovenije, Uprave RS za zaščito in reševanje ter drugih ustanov, da bi se morda dogovorili o predhodnem ocenjevanju škode za celo državo, kar omogoča potek nekaterih ukrepov tako na ravni Slovenije kot EU.

Sedanje stanje je po Židanovih besedah še poslabšalo težke razmere, v katerih je kmetijstvo v Sloveniji in EU, to pa pomeni, da je treba biti še bolj previden pri spreminjanju davčnih zakonov. "Ob jutrišnjem srečanju koalicijskih strank z nekaterimi ministrstvi v DZ bom sam predstavil današnje argumente in lažje argumentiral spremembe osnutkov zakonov, ki jih je ministrstvo poslalo vladi," je dejal. Prvo informacijo o škodi bo v četrtek pripravil tudi za vlado.

Z izplačili naj pohitijo

Podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije Franc Küčan je Židana pozval, naj zaradi škode pohitijo z izplačili programov za okoljske ukrepe, s čimer se je minister strinjal.

Kmete je pozval, naj prisluhnejo nasvetom svetovalnih služb, vse pristojne pa, naj pripravijo vse postopke za predhodni popis in potem za končno uradno oceno škode, ki državi omogoča izpeljati nekatere ukrepe v korist kmetov, morda tudi posebne razpise za obnovo.

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 20:21 03.maj 2016.

    Prvi dan so najprej ugotovili ,da je škode na tulipanih v Volčjem potoku za pol milijona evrov ! Ostalo ni pomembno.

  • zdrej 10:08 03.maj 2016.

    To pa zato, ker je skoraj "nemogoče" poslikati pomrzjene rastline :-). Iz pisarne vsekakor.

  • Ferluci 18:28 02.maj 2016.

    Ja, na sliki pa prikaz idealnega, zdravega in lepega šparona vinske trte, ki ni niti malo prizadet od pozebe...