Zdravje > Prehrana
603 ogledov

Skodelica tega čaja na dan odžene demenco stran

čaj, zeleni čaj, poletje, osvežitev Žurnal24 main
Vsakodnevno pitje črnega, zelenega ali oolong čaja za polovico zmanjša možnosti za upad kognitivnih sposobnosti pri starejših.

Skodelica čaja na dan odžene demenco stran, to še posebej velja za tiste, ki so genetsko nagnjeni k tej bolezni, je pokazala nedavna študija, ki jo je vodil Feng Lei z Oddelka za psihološko medicino na Nacionalni Univerzi v Singapurju.  

Longitudinalna študija, ki je vključevala 957 kitajskih upokojencev, starejših od 55 let, je pokazala, da redno uživanje čaje za polovico zmanjša možnosti za upad kognitivnih sposobnosti pri starejših. Pri posameznikih z genom APOE e4 pa je upad tveganja za nastanek Alzheimerjeve bolezni nižji za 86 odstotkov. Pozitivni učinki so povezani z pitjem zelenega, črnega ali oolong čaja.

Trenutne strategije niso zadovoljive 

Vodja raziskave pravi, da rezultati študije, čeprav so bili opravljeni med kitajskimi upokojenci, veljajo tudi za druge rase. "Naše ugotovitve so pomembne za preprečevanje demence. Kljub visoki kakovosti poskusnih zdravil, učinkovitega farmakološkega zdravljenja za nevrokognitivne težave ni, trenutne preventivne strategije pa še zdaleč niso zadovoljive. Čaj je ena najbolj priljubljenih pijač na svetu. Podatki iz naše raziskave kažejo, da preprost in poceni življenjski slog, kot je dnevno pitje čaja, lahko zmanjša tveganje posameznika za razvoj nevrokognitivnih bolezni v starosti," je dejal Feng.

Ob tem je dodal, da so pozitivni učinki dolgoročnega uživanja čaja povezani z njegovimi bioaktivnimi vsebnostmi, ki delujejo protivnetno in antioksidativno in naposled ščitijo možgane pred vaskularnimi poškodbami in nevrodegeneracijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.