Slovenija
65 ogledov

Del regresa morda v bonih

slovenija 29.09.2010 Matevz Slapnicar, Blaz Pesjak, seja nadzornega sveta Merkur slovenija 29.09.2010 Matevz Slapnicar, Blaz Pesjak, seja nadzornega sveta Merkur
Merkur. Podjetje zapušča eden od članov uprave, prihaja “novi” Merkur.

"V skladu s kolektivno pogodbo dejavnosti je mogoče izplačati regres v višini 800 evrov, vendar mora biti delitev 55 odstotkov v denarju, 45 pa v bonih za živilske izdelke. Merkur živilskih izdelkov nima," nam je pojasnil Ladislav Rožič, sekretar sindikata delavcev trgovine. Uprava Merkurja je namreč delavcem pred kratkim že povedala, da bi lahko regres dobili deloma v bonih, deloma v gotovini.

Velja pretehtati

Rožič je nadaljeval, da je regres resda namenjen, da se izplačuje v gotovini, a da je ob nelikvidnosti podjetja treba razmisliti, ali se pri tem izplača vztrajati, saj bi lahko sicer del regresa dobili šele novembra.

Uprava je zaposlenim pred kratkim potrdila tudi informacije, ki krožijo v medijih, in sicer da naj bi podjetje razdelili na tako imenovana novi in stari oziroma dobri in slabi Merkur, pri čemer bi banke, ki so lastnice nakelskega trgovca, zdravi del poskušale prodati. "Res je govora o tem, da bi se ustanovil novi Merkur, podobno kot naj bi to naredili v primeru NLB; mislim, da bi v tem primeru morali vsi delavci ohraniti delovna mesta," je dodal Rožič. Povedal je še, da se v Merkurju sindikat in uprava vnovič pogajata o kolektivni pogodbi, na mizi je nova sistematizacija delovnih mest. "Na podlagi tega naj bi se zmanjšala obseg in število delovnih mest, določena dela bi združevali in bojimo se, da bi se znižale tudi plače, ki pa so že tako mizerne," je še dodal.

Odhaja Rok Ponikvar

Konec junija bo podjetje zapustil Rok Ponikvar, eden izmed treh članov uprave, ki pa naj bi, "če bo treba", pomagal tudi še jeseni, je slišati neuradno. Z vprašanji, kakšen je razlog za odhod, na kakšen način bodo izplačevali regres, ali bodo odpuščali in kdaj bi lahko ustanovili novi Merkur, ter še nekaterimi smo se obrnili tudi na podjetje, a so odgovorili le, da odnosov z zaposlenimi žal ne morejo komentirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.