Šport
100 ogledov

Škot znova pravi Britanec

Andy Murray EPA
Škotski tenisač Andy Murray je zmagovalec Wimbledona. V finalu je premagal Kanadčana Miloša Raonića s 6:4, 7:6 (3), 7:6 (2).
Za Andyja Murrayja je to tretji naslov na turnirjih serije grand slam (US Open 2012) in drugi na angleški travi v Wimbledonu (2013). Tekmeca, ki je prvič igral v finalu enega od štirih največjih turnirjev, je premagal po dveh urah in 47 minutah igre.
 

Podobno kot v ženskem finalu dan prej, ko je Serena Williams dokaj suvereno premagala Nemko Angelique Kerber, je tudi Murray upravičil vlogo favorita. Novinca v finalih na grand slamih je po eni strani prevzel dogodek, hkrati pa dejstvo, da je igral proti igralcu, ki je trenutno v odlični formi.

Na tribunah najbolj čislanega teniškega objekta na svetu so bile številne slavne osebnosti, od princa Williama in njegove žene Kate v Kraljevi loži, nekdanjih teniških šampionov Bjorna Börga, Borisa Beckerja, Manola Santane, Stefana Edberga, Chris Evert, Royja Emersona, do premiera Združenega kraljestva Davida Camerona, filmskih igralcev Hugha Granta, Benedicta Cumberbatcha, Bradleyja Cooperja ter njegove spremljevalke, ruske manekenke Irine Šaik.

Murray je v sedmih dvobojih oddal le dva niza - v četrtfinalu je igral pet nizov proti Tsongaju - in tako potrdil, da je dobro izbral novega trenerja. Po razhodu z Amelie Mauresmo zdaj zanj skrbi Ivan Lendl, sedemkratni zmagovalec grand slamov. V finalu mu Miloš Raonić ni odvzel začetnega udarca.

Prvi niz je 29-letni Škot prelomil v sedmi igri, v drugem je odločitev padla v podaljšani, trinajsti igri, v tretjem pa prav tako. Obe je Murray odigral zelo prepričljivo; povedel je s 3:0 oziroma 4:0 ter delo na veliko veselje gledalcev tudi dokončal.

"Po vseh bolečih porazih, ki sem jih doživel v Wimbledonu v preteklih letih, je ta zmaga pravi obliž. Ni bilo lahko, saj sem imel na drugi strani odličnega igralca, ki je v polfinalu premagal Rogerja Federerja," je po koncu dejal Murray, ki je za zmago prejel ček v višini 2,3 milijona dolarjev ter se utrdil na drugem mestu svetovne lestvice. To je bil zanj enajsti finale na grand slamih, a šele prvi, ko se ni pomeril z Rogerjem Federerjem ali Novakom Đokovićem.

Čeprav poražen, London zadovoljen zapušča tudi 25-letni Kanadčan s črnogorskimi koreninami. Postal je prvi Kanadčan v finalu grand slama. "Za menoj sta fenomenalna dva tedna. Skušal sem zmagati tudi v finalu, a je bil Andy enostaven premočan. Zmagal je povsem zasluženo, meni pa ne preostane drugega kot, da še naprej trdo delam in se skušam vrniti na ta stadion in osvojiti največji turnir na svetu," je dejal Raonić, od ponedeljka šesti igralec sveta.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.