Svet
8 ogledov

Škotska odločitev znana do šestih zjutraj

Referendum na Škotskem
1/9
Profimedias
Zgodovinski dan za Škotsko. Volišča bodo zaprli ob 23. uri po srednjeevropskem času. Po pričakovanjih bodo vsi glasovi prešteti do 6. ure zjutraj.

Na Škotskem ne spremljajo izidov vzpodrednih glasovanj, kot je to navada pri nas, tako da se v tem trenutku še vedno ne ve, ali bodo veseli tisti, ki so za odcepitev, ali njihovi nasprotniki.

Pomirjeni so vsaj finančniki, ki so bili v strahu, da bo imela škotska neodvisnost negativni vpliv na britanski funt. Če je današnje stanje na borzah pravi indikator, do tega vendarle ne bo prišlo. Britanska nacionalna valuta glede na dolar pridobiva, objavlja Financial Times, ki sicer dogaja, da je krepitev funta najverjetneje rezultat predvidevanj anket, ki so kazale, da bodo Škoti vendarle glasovali proti.

Škotski referendum bi utegnil sprožiti val tudi v ostale evropske regije, ki si želijo neodvisnosti. "David Cameron je dal evropskim separatistom model, po katerem lahko dosežejo neodvisnost in to kljub temu, da je vodja konzervativne stranke," je v pogovoru za Telegraph povedal Roger Albinyana, katalonski minister za zunanje zadeve. Škotski referendum bo po njegovih besedah presedan na vse ostale evropske regije, ki si želijo odcepitve.

Nepredvidljivo

Glede na število registriranih volilnih upravičencev Škoti pričakujejo rekordno volilno udeležbo. Registriralo se je namreč kar 97 odstotkov od 4,4 milijona volilnih upravičencev.

Izida si nihče ne upa napovedovati, tudi zadnje ankete so pokazale, da je razlika med podporniki in nasprotniki neodvisnosti zelo majhna. Podporniki 307-letne zveze naj bi imeli le za mišjo dlako prednosti, včeraj pa je bilo še veliko volivcev neodločenih. Zadnje raziskave javnega mnenja so po poročanju Guardiana pokazale, da naj bi 53 odstotkov glasovalo proti samostojnosti, a je nejasno, kako bodo glasovali tisti, ki se v anketi niso želeli izreči.

Tako je zaradi negativistične kampanje nasprotnikov samostojnosti svojo podporo samostojnosti tik pred zdajci izrazil tudi zmagovalec Wimbeldona Andy Murray. Odločilo bo tako najverjetneje le okrog 200.000 glasov.

Vzporednih volitev ne bodo imeli. Glasovnice bodo začeli preštevati takoj po zaprtju volišč (ob 23. uri po srednjeevropskem času), rezultate bodo sporočali sproti – prvič ob 2. uri zjutraj, končni izid pa bo po napovedih predsednica volilne komisije sporočila v jutranjih petkovih urah.

Vroča kri na voliščih

grafiti | Avtor: jackie baillie/twitter jackie baillie/twitter
Aktivista za samostojnost so že ob pol desetih dopoldan aretirali, ker naj bi napadal volivca, ki je nameraval glasovati proti samostojnosti, na eno izmed volišč blizu Glasgowa pa so napisali grožnjo "Volite za, sicer", je poročal Daily mail. Fotografijo je na Twitterju objavila članica škotskega parlamenta Jackie Baillie in grožnjo označila za šokantno. BBC naj bi za svoje zaposlene, ki poročajo o referendumu, najel varnostnike. Nek zagovornik samostojnosti, ki so ga že aretirali, je udaril svetnika laburistične stranke.

Ob pivu bo čakanje hitreje minilo

Ravno zaradi tega, ker bo štetje in sporočanje trenutnih izidov potekalo celo noč, je veliko lokalov zaprosilo za dovoljenje, da lahko alkohol točijo celo noč.

Vsem so oblasti prošnjo tudi odobrile. Iz vrst policije so se že pojavile kritike, da je bila taka odločitev "čista norost“, saj obstajajo možnosti, da bi izbruhnilo nasilje med zagovorniki in nasprotniki neodvisnosti, ki bi se ob podpori alkohola še bolj razplamtelo. Nasilja na ulicah se bojijo predvsem v primeru padca referenduma.

Lastniki lokalov so že pripravili načrte, kako bi zmanjšali možnost incidentov: nekateri bodo sprejemali le zagovornike neodvisnosti, drugi po eni uri ne bodo več sprejemali novih gostov, tretji pa težavo nameravajo rešiti s strežbo piva z nižjo vsebnostjo alkohola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.