Šport > Nogomet
48 ogledov

Škotski prvak ni mogel pristati v Sloveniji

cetic nogometaši EPA
Škotski nogometni prvak Celtic bi moral v ponedeljek pristati na mariborskem letališču, a je bilo letalo preusmerjeno v Zagreb, od koder so se nogometaši v Slovenijo odpeljali z avtobusom.

Celtic bo v okviru priprav na novo sezono odigral tekmi z Mariborom in Celjem, šestega julija (srečanje je bilo sprva predvideno v zgodnejšem terminu) se bo pomeril tudi z Olimpijo. Priprave škotskega nogometnega prvaka pa se niso začele po pričakovanjih, saj so se prve težave pojavile še pred pristankom na mariborskem letališču.

Celtic naj bi v Sloveniji pristal ob 20. uri po srednjeevropskem času, zaradi zamude pa so letalo preusmerili na letališče v Zagrebu, kjer so morali nogometaši na čelu s trenerjem Brendanom Rodgersom počakati na prevoz v Slovenijo.

Letalo bi moralo iz Glasgowa poleteti ob 16.15, vendar je pri nakladanju prtljage prišlo do velike zamude in letalo je iz škotske prestolnice poletelo dve uri kasneje, kot je bilo predvideno.

Nogometaši so med letom prejeli obvestilo, da je letališče, kamor so namenjeni, zaprto, zato bo letalo preusmerjeno v Zagreb, ki je od Maribora oddaljeno približno 120 kilometrov.

Celticovi nogometaši in osebje so po pristanku počakali na avtobus, ki jih je odpeljal čez mejo na želeno destinacijo. ''Obvestilo na spletni strani letališča Maribor ni podalo nobene razlage o njihovi odločitvi,'' so zapisali pri Herald Scotlandu.

''To ni bila naša krivda''

O razlogih za preusmeritev leta smo povprašali direktorja mariborskega letališča Ladimirja Broliha, ki je pojasnil, da letalo ni moglo pristati v Sloveniji, ker je imelo preveliko zamudo.

''Zato, ker so imeli tako veliko zamudo in kontrola letenja ni več obratovala. To je ustaljena praksa. Alternativni let je prav tako določen, če je kaj izrednega. To ni bila naša krivda, ampak je bil vzrok v odhodu letala iz Glasgowa. Letalo je odletelo z zamudo in ni moglo prileteti do 20. ure, ko je letališče še odprto. Glede na pravila, ki obstajajo, nismo mogli zagotoviti kontrolorjev letenja,'' je povedal Brolih in dodal, da je odgovornost povsem na strani škotske delegacije.

''Ni bila naša odgovornost, ampak njihova. Mi kot letališče ne moremo nič. Kontrola leta je izločena iz naše pristojnosti. Letališče je odprto od takrat do takrat. Kontrolor, ki je na dolžnosti, lahko še nekaj časa opravlja svoje naloge, če na primer pride do neke manjše zamude, v nasprotnem primeru je letalo preusmerjeno. Vse je bilo koordinirano vnaprej. Oni so imeli že na pol poti oziroma morda celo na začetku poti informacijo, da ne morejo pristati v Mariboru,'' je dodal direktor Aerodroma.

Pilot ni zadostil postopku

Na Kontroli zračnega prometa Slovenije so pojasnili, da je postopek v primeru zamude leta zelo preprost. Pilot bi moral 24 ur prej najaviti, da bo zamudil, potemtakem bi ga kontrolor pričakal tudi izven uradnega delovnega časa.

V tem primeru bi se, pojasnjujejo na KZPS, izognili vsem nastalim nevšečnostim. Ker pa pilot tega ni storil, ampak je pristojne o zamudi obvestil prepozno, niso bili izpolnjeni ustrezni dokumenti in pristanek na mariborskem letališču po 20. uri ni bil mogoč. 

Komentarjev 11
  • sprehajalec 21:53 28.junij 2016.

    V tejle Sloveniji se je v 25 letih razpaslo preveč "naših". V tem je problem.

  • se_eden 17:00 28.junij 2016.

    gre za to, da že tako nimajo nobenega dela in ko se pokaže priložnost je ne izkoristijo. vprašanje za delničarje Delavske Hranilnice...

  • Xerxes 16:27 28.junij 2016.

    Zakaj udrihate po naših? Če bi se Škoti držali pravil bi bilo vse ok. Tako pa so sami krivi... Če pa bi naše letalo zamujalo na Škotsko in bi se zgodilo enako, bi pa udrihali po Adrii a ne? Zmeraj ...prikaži večj smo krivi mi. Hlapčevska mentaliteta..