Svet
5 ogledov

Skrajneži le še korak od Bagdada

Kobane EPA
Napadi pripadnikov skrajne Islamske države ne pojenjajo. Mejno mesto Kobane branijo z zadnjimi močmi; padla strateška točka, ki na široko odpira vrata do Bagdada.

Iraška vojska je po intenzivnih bojih s skrajneži Islamske države (ID) zapustila vojaško bazo v bližini iraškega mesta Hit, kar pomeni, da je ID že obkrožila iraško prestolnico Bagdad.

Vse slabše so možnosti kurdskih borcev v mestu Kobane na meji med Sirijo in Turčijo – ravno danes je samomorilski napadalec razstrelil tovornjak, napolnjen z eksplozivom. 

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je v času boja za Kobane bilo ubitih več kot 550 ljudi, od tega skoraj 300 na strani Islamske države.

Vse bolj si priznavajo, da ne pomagajo

Zavzemanje območij tako v Siriji kot Iraku se nadaljuje kljub zračnim napadom – danes jih je bilo sedem na območje mesta Kobane, eden na mesto Raka. Da samo zračni napadi ne bodo dovolj, priznava vse večji del mednarodne politike.

Britanski zunanji minister Philip Hammond je tako danes dejal, da so zračni napadi sicer nekoliko zadržali prodiranje ID, vendar bo potrebnega "veliko težkega dela na tleh", da bi lahko porazili teroristično skupino. Slednje pa Hammond prepušča iraški vladi in sunitskim skupnostim na bojnih območjih, poroča Daily Mail.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 09:45 14.oktober 2014.

    Več se jih bo pobil manj bo stroškov, interesi so pa znani.