Svet
8 ogledov

Skrajneži nadaljujejo s pokoli civilistov

jez Mosul EPA
Skrajneži Islamske države so v nekaj dneh usmrtili več kot 700 pripadnikov plemena na vzhodu Sirije. Bitka za jez končana.

Sirijska skupina za človekove pravice trdi, da so skrajneži izvedli pokol nad plemenom Šejtat. Aktivist iz province Deir al-Zor, ki je spregovoril za Reuters, je povedal, da so samo v mestu Ghraneij v enem dnevu usmrtili 300 moških. Skupno naj bi umrlo 700 moških predstavnikov plemena. 

Po besedah nekega drugega aktivista so prebivalcem območja skrajneži dali tri dni časa, da zapustijo območje. Tisti, ki jim je uspelo pobegniti, so se zatekli v sosednje vasi ali zapustili Sirijo in odšli v Irak. 

Spor med Islamsko državo in plemenom se je razplamtel julija, po tem ko so skrajneži zavzeli njihova naftna polja. Skrajneži trenutno nadzorujejo približno tretjino Sirije, predvsem področja na severu in vzhodu države. 

Vodja plemena Šejtat, šejk Rafaa Aakla al-Raju, je druga plemena pozval, naj se jim pridružijo v boju proti skrajnežem. "Pozivamo druga plemena, naj nas podprejo, ker bodo naslednji oni na vrsti ... Če bo Islamska država opravila z nami, bodo njihov cilj druga plemena," je dejal.

Osvojili jez

Kurdske sile so ob pomoči ameriških letal iz rok sunitskih skrajnežev danes prevzele jez hidroelektrarne na reki Tigris pri Mosulu na severu Iraka.

Gre za pomemben napredek v boju proti skrajnežem. Jez na Tigrisu je nujen za proizvodnjo elektrike za večji del tamkajšnje regije in ključnega pomena za namakanje obsežnih kmetijskih območij v provinci Ninive.

Komentarjev 1
  • maresem 13:38 17.avgust 2014.

    In kje si zdaj Obama... rep med noge, kaj????