Slovenija
23 ogledov

"Skrajneži se morajo nekje pripraviti"

Protesti v Ljubljani Saša Despot
Protesti po vsej Sloveniji imajo skupni imenovalec, da se začnejo mirno, kasneje in prikrito pa nanje pridejo skrajne skupine. Vidi se, da se je policija nekaj naučila iz zadnjih protestov, pravi profesor Bojan Dobovšek.

Bojan Dobovšek s Fakultete za varnostne vede ocenjuje, da skušajo skrajne skupine izničiti prizadevanja kulturnih in mirnih protestnikov ter demonstracije uporabiti za svoje interese.

V prihodnosti bo za policijo ključna naloga prav onemogočanja skrajnih skupin še pred demonstracijami. Tudi te skupine se namreč na izgrede "morajo nekje pripraviti", saj je bilo videti, da so dobro organizirane, je povedal.

Ko že prispejo na demonstracije, pa bi lahko policija po besedah Dobovška lahko ravnala preventivno. Tako bi lahko z dejavnostmi na terenu zbirala informacije o teh skupinah, jim posvetila večjo pozornost in se pripravila, da bi v primeru izgredov takšno skupino ločila od mirnih protestnikov. Je pa res, da policija nima pooblastil za posredovanje, dokler se izgredi dejansko ne začnejo.

Dobovšek je še povedal, da ima premalo informacij za oceno upravičenosti uporabe nekaterih prisilnih sredstev, kot sta solzivec in vodni top. Kot je dejal, bi bilo treba pogledati, kaj se je na shodu dogajalo, in preveriti, ali se z milejšimi ukrepi ni dalo doseči ničesar.

Kot je še poudaril, se je ob petkovih protestih videlo, da se je policija iz izkušnje v Mariboru nekaj naučila.

Komentarjev 43
  • dragec 08:30 03.december 2012.

    verjetno se pripravljajo v Gotenici ali na Tacnem!!!

  • Žurnalček 14:57 02.december 2012.

    Pojdi na SIOL ., tam boš lahko umsko onaniral z istomislečimi. Ostani pa tudi tukaj , kajti če ne bo nasprotnikov , ne bo izziva in komentarjev. Saj bi šel vas jaz tja dražiti, vendar se je tam zbral tak ...prikaži večtak gnoj, da niso vredni mojga cajta. Fasal jih je od polcije njihov novinar , zdaj pa po medijih joka in glumi uničenega zdravja, da bi ga uro za tem fliknel iz bolnice. Prav mu je , kaj pa je hotel delati reportažo med svijimi in pazi Z KAPUCO NA GLAVI! Dober so tetaplav lociral in onemogočili !

  • Žurnalček 14:50 02.december 2012.

    Ne rabimo mlade neizkušene, ampak stare izkušene in poštene !