Slovenija
90 ogledov

"Skrajni čas za tožbo"

Franc Malečkar Barbara Milavec
Plinski terminal. Okoljska presoja projekta še ni končana, a Italija že o razlastitvah lastnikov zemljišč.

Pozivi. “Skrajni čas je, da se Slovenija v zvezi s projektom plinskega terminala družbe Gas Natural v Žavljah odloči za tožbo pred Evropskim sodiščem,” je prepričan okoljevarstvenik Franc Malečkar, predstavnik organizacije Alpe Adria Green. K temu je v včerajšnjem pismu vladi in državnemu zboru pozval tudi Marko Pavliha s fakultete za pomorstvo in promet. Opozoril je, da namerava Italija še pred spomladanskimi parlamentarnimi volitvami začeti izgradnjo terminala.

Ministrstvo še čaka

Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje so pred dnevi o tem dejali, da Italija še ni končala čezmejne presoje za plinovod Trst–Gradež, ki je del projekta, in da so v teku postopki pred upravnim sodiščem v Rimu. “Italijani nas vlečejo za nos,” pa meni Malečkar. Kritičen je tudi do evropskega komisarja Janeza Potočnika, ki blokira vse njihove pritožbe glede ponarejanja listin in drugih nepravilnosti pri projektu. Komisar naj bi namreč dal prednost nadaljevanju političnega dialoga med državama.

Lastniki tudi Slovenci

Italijansko ministrstvo za gospodarski razvoj je sicer v teh dneh objavilo seznam lastnikov zemljišč, ki naj bi jih prizadel postopek za razlastitev zaradi gradnje plinskega terminala. Po pisanju Primorskega dnevnika je med njimi ogromno Slovencev. Zeleno luč projektu je prižgalo pristojno telo dežele Furlanije - Julijske krajine, kjer pa naj bi po poročanju tržaškega tiska izigrali predstavnike občine in province, sicer nasprotnike plinskega terminala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.