Slovenija
90 ogledov

Skrajšan spanec kriv za srčni infarkt

ženska Shutterstock
Noč na nedeljo je bila krajša za eno uro. Ura spanca manj zaradi premika kazalcev v veliki meri vpliva na zdravje.

To jutro smo kazalce na uri premaknili za eno uro naprej in tako prešli na poletni čas. Prikrajšani smo tako za eno uro ali več spanca. Pomladno spremembo urinih kazalcev pa raziskovalci povezujejo s številnimi boleznimi, od srčnih infarktov do prometnih nesreč. 

Po premiku kazalcev je bilo v enem tednu srčnih infarktov več za 17 odstotkov kot pred dvema tednoma, ko smo bili še v zimskem času, kaže raziskava ameriških raziskovalcev. Verjetnost za srčni infarkt pa se je na dan, ko se premaknejo kazalci, zvišala celo za 71 odstotkov, kot je bila prejšnjo nedeljo.

Raziskava kaže, da prekinitev spanca vpliva na spremembo delovanja hormonov in zvišuje krvni pritisk, ki posledično vpliva na srce.

Po nekaterih podatkih prihaja po spremembi ure tudi do več prometnih nesreč, kar pa bi se lahko enostavno pojasnilo tudi z dejstvom, da v jutranjih urah ni enako svetlo kot prej.

Strokovnjakinja za spanec Yvonne Harrison pravi, da se telo na spremembo ure privadi najkasneje v roku enega tedna.

Premik kazalcev nazaj na zimski čas, ki ga opravimo na zadnji konec tedna v oktobru, pa ima veliko manjši vpliv na srčni infarkt.

Komentarjev 5
  • Avatar roksa
    roksa 11:18 31.marec 2013.

    Pa ka si ti turk, al ka!?!Lahko greš dve uri prej spat,pa ti bo tista ura zjutraj vseeno falila, ker imaš v sebi bio uro, ki se ne da prestavljat!!!!!!!

  • Boschtjan Zupanchich 10:47 31.marec 2013.

    Tole motenje bioritma je samo provociranje Narodov, in NIČ DRUGEGA !!!!!! Le kaj nam je treba tele zmede ki jo odslikavajo ti zmedeni voditelji ??? !!! ??? Rusija je tudi v tem pogledu na Boljšem, ker so to kozlarijo Ukinili ...prikaži več !!!!!!! Mi pa še vedno dokazujemo, da nismo nič pametnejši ko osli - pametni kot mrtvaki !!!

  • zic 10:24 31.marec 2013.

    meni osebno tole zjebe bioritem...ne glede, da naj bi šel eno uro prej spat....zbujam se brez ure in to zelo zgodaj, zdaj bo pa še bolj zgodaj in sigurno tole zelo vpliva na ljudi...mogoče kakšne jebivetre ne, ker jim je ...prikaži več popolnoma vseeno kdaj ustanejo, ker se svaljkajo skozi življenje, eni pa pač delamo in nam tole sigurno predstavlja začetno težavo, saj potem se vnese, samo nekaj časa pa telo rabi da tole dojame....upam, da se najde en pametnjakovič in tole končno ukine....ali ni bilo že govora o tem!?