Slovenija
42 ogledov

"Skrb vzbujajoče" dogajanje v slabi banki

slovenija 18.06.13, DUTB, Druzba za upravljanje terjatev bank, NK na kateri so s Anže Petkovšek
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) preiskuje Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Kot piše današnje Delo, je KPK vmesno poročilo – ki je "skrb vzbujajoče" –  že poslala odgovornim.

Ukrepi, ki so bili obljubljeni ob objavi ocene korupcijskih tveganj pri uveljavljanju zakona, na podlagi katerega je nastala DUTB, se niso uveljavili, je dejal predsednik KPK Goran Klemenčič in dodal, da so razmere spremljali naprej. "Zaradi podatkov, ki smo jih pridobili zadnje čase, smo zdaj primer DUTB iz preventivnega prekvalificirali v preiskovalnega," je povedal.

Podrobnosti poročila, s katerim so seznanili vodstvo DUTB, ministra za finance, predsednico vlade in guvernerja Banke Slovenije, ni mogel razkriti, ker je postopek v teku in vsi podatki še niso preverjeni.

"Lahko povem le, da smo se za to odločili po tem, ko smo pregledali vse svetovalne pogodbe, ki jih je DUTB v tem času sklenila, njen celoten denarni tok od ustanovitve, postopek zaposlovanja v družbi in zapisnike vseh sej upravnega odbora," je dejal. Posamezne neizvršne in izvršne direktorje bodo zdaj vabili na zaslišanja.

"Zavajajoč spin"

Klemenčič trdi, da DUTB razpolaga s samo dvema kreditnima mapama in da je bila njena novinarska konferenca minuli teden "nedopusten in zavajajoč spin".

Komisija med drugim podrobno pregleduje morebitno navzkrižje interesov. Glede tega je veliko pozornosti vzbudila svetovalna pogodba med DUTB in družbo Quartz+Co, katere partner je vršilec dolžnosti izvršnega direktorja DUTB Torbjörn Mansson.

Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg je na novinarski konferenci minuli četrtek dejal, da so se zavedali potencialnega navzkrižja interesov v tem primeru. Možnost je bila, da DUTB s to družbo ne sodeluje, a je upravni odbor ugotovil, da ponuja storitve, ki jih DUTB trenutno nujno potrebuje.

Nyberg je dejal, da potencialno navzkrižje interesov še ne pomeni, da navzkrižje interesov obstaja. V upravnem odboru so vzpostavili merila za najemanje zunanjih sodelavcev in uvedli tudi nadzor s strani neizvršnih direktorjev. Ugotovili so, da je bilo vprašanje potencialnega navzkrižja interesov med Manssonom in Quartz+Co naslovljeno korektno in etično.

Ni vedel, da bo izvršni direktor

Današnji časnik Finance piše, da je Mansson na DUTB prišel isti dan, ko je družba Quartz+Co objavila, da se ji je pridružil kot partner, in se sprašuje, ali je Mansson na Quartz+Co prišel s svetovalno pogodbo z DUTB v žepu. Mannson je časniku dejal, da ob prihodu v Quartz+Co ni vedel, da bo postal izvršni direktor DUTB in da njegovo sodelovanje s Quartz+Co ni vezano na to, da je dobil funkcijo v DUTB.

Svetovalna pogodba med DUTB in Quartz+Co je, kot kažejo podatki, ki jih je prejšnji teden predstavila DUTB, vredna 2,52 milijona evrov in predstavlja večji delež od skupno 3,6 milijona evrov, kolikor je DUTB lani porabila za pogodbene sodelavce. Med drugimi posli so pogodbe z banko HSBC (404.600 evrov) ter družbami Zolfo Cooper (401.800 evrov), Hansahandelshaus (105.000 evrov), odvetniško družbo Šelih in partnerji (56.300 evrov), družbo Pedersen & Partners (53.000 evrov), Sintegra LAB (30.350 evrov), Unija računovodska hiša (15.600 evrov) in prevajalcem Luko Ličarjem (11.700 evrov).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.