Svet
31 ogledov

Skrivnostna smrt razvpitega hekerja

Barnaby Jack Reuters
Skrivnostna smrt hekerja, ki je želel javnosti ravno te dni pokazati, kako je mogoče na daljavo ubiti človeka s spodbujevalnikom srca, sproža vse več vprašanj o morebitni zaroti.

Barnabyja Jacka so 25. julija mrtvega našli v San Franciscu. Znani novozelandski kiberstrokovnjak je umrl v še nepojasnjenih okoliščinah. Pristojni mrliški oglednik iz San Francisca je za medije dejal le, da bo lahko minilo še več tednov ali celo mesecev za ugotovitev vzroka smrti. 

Tamkajšnja policija pa je sporočila, da je Jacka v njegovem stanovanju mrtvega našlo njegovo dekle, in s prepustitvijo primera mrliškemu ogledniku namignila, da ne sumijo na kaznivo dejanje. Neuradno so ga našli v postelji, njegovi prijatelji in sodelavci pa niso vedeli za nikakršne resne zdravstvene težave, ki bi ga lahko pestile. Vir na policiji v San Franciscu je priznal, da je uradni molk oblasti okoli Jackove smrti zelo čuden, poroča Daily Mail.

Razkril, kako s spodbujevalnikom umoriti osebo

V majhni skupnosti neodvisnih strokovnjakov, ki raziskujejo varnost in luknje v informacijski tehnologiji, so se že pojavili namigi, da bi bil lahko 35-letni Jack umorjen zaradi svojih odkritij.

Jack naj bi bil na tradicionalni letni konferenci Black Hat, ki se je včeraj začela v Las Vegasu, eden od govorcev, v svojem nastopu pa je želel pokazati, kako je mogoče oddaljen več kot 20 metrov prek posebnega oddajnika prevzeti nadzor nad nekaterimi medicinskimi pripomočki, kot je spodbujevalnik srca ali naprava za doziranje inzulina. 

Take naprave bi lahko v nepravih rokah pomenila orožje, je trdil Jack, sicer po poročanju The Guardiana direktor družbe za raziskave in varnost IOActive. Teroristi bi lahko prevzeli nadzor nad spodbujevalnikom določene osebe in mu "ukazali", naj pospeši srčni utrip do vrednosti, ki bi bila za osebo usodna. Ali pa bi naprava za inzulin v žilo spustila smrtno dozo. Po Jackovem prepričanju bi bilo mogoče takšne naprave nadzorovati tudi v oddaljenosti 100 metrov.

Množični pomor na daljavo

Jack je trdil, da so strežniki, prek katerih družbe proizvajalke pripomočkov na daljavo nadzirajo delovanje medicinskih naprav, preslabo zavarovani, zaščito z uporabniškim imenom in geslom pa da je mogoče dokaj preprosto zaobiti. Prav tako je trdil, da je mogoče strežnike okužiti z virusom, ki bi lahko povzročil "množični umor". V ZDA denimo spodbujevalnike srca nosi kar pet milijonov ljudi.

Kiberkriminal | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Da besede Jacka niso bile iz trte izvite, pričajo njegovi prejšnji dosežki. Leta 2010 je postal svetovno znan, ko je sabotiral bančni sistem, tako da mu je običajni bančni avtomat izvrgel ogromno količino denarja (po njem so trik poimenovali jackpotting). 

"Jack je povzročil veliko nemira, zato ni čudno, da so ljudje sumničavi, ko je tako nenadoma umrl le nekaj dni pred konvencijo," je dejal eden od udeležencev konvencije Black Hat. "Barnaby Jack je rad dejal, da moraš včasih demonstrirati črno stran, ko je javnosti predstavljal svoje sposobnosti hekanja. Ironično bi bilo, če bi zdaj sam postal žrtev te črne strani."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.