Slovenija
9 ogledov

Skrivnostni sestanek vlade in sindikatov

slovenija 01.04.2009 Branimir Strukelj, seja predsedstva Konfederacije sindikato Boštjan Tacol
Vlada in sindikati so danes govorili zlasti o potnih stroških in plačilu za pripravljenost na delo.

Vlada bo pri potnih stroških predlagala poenostavitev sistema, izhajajoč tudi iz sporazuma s policisti, sindikatom pa posredovala še predloge sprememb zakona o sistemu plač. Do teh se bodo sindikati opredeljevali na sestanku, ki bo predvidoma julija.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je po koncu sestanka pojasnil, da je bil največji del razprave namenjen plačilu za pripravljenost na delo, ki je del sporazuma z vlado in Sindikatom policistov Slovenije (SPS).

Po Štrukljevih besedah je tako minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant danes slišal številna opozorila tudi drugih delov javnega sektorja, da so pri njih razmere podobne. Ob tem je kot osnovno stališče sindikatov izpostavil, da je pripravljenost posameznika na delo izven svojega doma delo, ki ga je treba plačati tako, kot se plačuje dežurstvo. Vlada bo po njegovih besedah to vprašanje preučila.

Do predlogov se niso hoteli opredeliti

Sindikalna stran se je danes z vladno dogovorila tudi, da jim bodo posredovali spremembe, ki jih napovedujejo z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju. Kot je pojasnil Štrukelj, gre za napredovanja, delovno uspešnost in realizacijo določbe ustavnega sodišča, ki zavezuje k drugačni določitvi kvoruma za sklepanje in spreminjanje kolektivne pogodbe.

Sindikati se do predlogov danes niso želeli opredeljevati in bodo počakali do prihodnjega sestanka, ki bo predvidoma v prvi polovici julija.

Želijo si spremembe plačnega sistema 

Virant je po sestanku za STA povedal, da so se s sindikati dogovorili tudi o nadaljnjem delu pri odpravi anomalij plačnega sistema. Na podlagi gradiv, ki jih bodo glede načrtovanih sprememb posredovali sindikatom, bodo na julijskem sestanku opravili splošno razpravo, do konca avgusta pa pripravili člene potrebnih zakonskih sprememb.

Predlog enoten sistem kilometrine

Ministrstvo bo vladi v nekaj dneh posredovalo tudi predlog spremembe kolektivne pogodbe na področju povračil stroškov prevoza na delo in z dela. Kot je poudaril Virant, ne bo šlo za zniževanje obsega za to namenjenih sredstev, temveč za poenostavitev sistema. Po njegovih besedah je namreč ta zdaj zelo zapleten, saj se kombinira povračilo cene javnega prevoza s kilometrino. Namesto tega bo predlagal enostaven sistem kilometrine.

Pri spremembah zakona o sistemu plač pa si vladna stran po Virantovih besedah želi predvsem spremembe v smeri večje fleksibilnosti plačnega sistema v javnem sektorju.

Odprti vprašanji sicer ostajata še predlog rebalansa proračuna in zniževanje nadomestila za brezposelnost, o čemer pa bodo socialni partnerji razpravljali na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta.

Komentarjev 2
  • Šemefuky 22:00 27.junij 2013.

    Na skrivnostnih sestankih se ponavadi sindikalisti z vlado pogovarjajo o dvigu plač in ostalih bonitet zaposlenim. Primimo se za jajca, ker v žepin ni več ničesar.

  • Fertel 16:53 27.junij 2013.

    Ščernjavič je večni nakladač - dobro ve, da imajo policaji ločeno oziroma svojo kolektivno pogodbo.