Slovenija
21 ogledov

Skupina 29. oktober ovadila Janšo

Janez Janša Reuters
Zoper premierja Janeza Janšo je Skupina 29. oktober vložila kazensko ovadbo. Zanj predlaga tudi pripor. Jankovića ne bodo ovadili.

Vlagatelji kazenske ovadbe, ki so jo danes vložili na vrhovno sodišče, sumijo, da premoženje predsednika vlade Janeza Janše izvira iz kaznivih dejanj, za katera so podani utemeljeni razlogi za sum in se preganjajo po uradni dolžnosti, poroča Delo.

Za ovadbo so se tako odločili zaradi poročila protikorupcijske komisije (KPK), po kateri je razpolagal oziroma še razpolaga z najmanj 200 tisoč evri denarnih sredstev, katerih izvor ni znan ter tega premoženja in njegovega izvora v postopku pred KPK ni uspel, mogel ali želel pojasniti.

"Kazenska ovadba naj se uvede tudi za odgovorne osebe oziroma poslovodne organe podjetja IMOS d. o. o. in Eurogradnje d. o. o.," so zapisali vlagatelji. Janša je s podjetji sklenil kupno pogodbo za zemljišče v Trenti in stanovanje v Ljubljani ter tako neupravičeno pridobil precejšnjo premoženjsko korist, pravijo v Skupini 29. oktober.

Za Janšo predlagajo pripor

Poleg tega skupina državnemu tožilstvu predlaga, da se uvede finančna preiskava, ter še poziva, da Janšo zaradi upravičene bojazni, da bo uničil sledove kaznivih dejanj, pridrži in predlaga pripor, saj obstaja utemeljen razlog nevarnosti begosumnosti. "Obstaja tudi zelo velika verjetnost njegovega neposrednega in posrednega oviranja preiskave in vplivanja na priče kakor tudi na samo tožilstvo, policijo in celo sodišča," so zapisali vlagatelji v kazenski ovadbi.

Ovadbe zoper Jankovića ne bo

Ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je po ugotovitvah protikorupcijske komisije prav tako kot Janša kršil protikorupcijsko zakonodajo, v skupini niso ovadili. "Jankoviću se premoženje ni povečalo, zato ga nismo ovadili," je dejal Boris Grivić iz omenjene skupine.

Komentarjev 23
  • feferon 11:53 18.januar 2013.

    Ti ko si pa tak zagrizen sds-ovec pa vrni denar s katerim so te socialisti futral do sedaj....Da si opomore sedanja vlada......s črednim nagonom ne priznavate drugih mnenj...kdor ni z vami je proti vam...severna koreja...

  • dragec 19:05 17.januar 2013.

    vlada vlada - vlada pada

  • dragec 19:05 17.januar 2013.

    klobo ti si en neumen bobo