Slovenija
27 ogledov

Skupščina ZZZS v bran Samu Fakinu

Samo Fakin Anže Petkovšek
Zdravstvena blagajna kljub krizi uspešno deluje, poudarjajo v skupščini ZZZS. KPK medtem glede razpisa za sofinaciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu ni našla podlage za resen sum kršitve predpisov.

Skupščina ZZZS se odzvala na sejo mandatno-volilne komisije, na kateri so z veliko večino odrekli podporo vnovičnemu imenovanju Sama Fakina za generalnega direktorja. Očitali so mu neupoštevanje sklepov vlade, obremenjujoče sklepe računskega sodišča in mu pripisovali soodgovornost za neurejene razmere v zdravstvu. Poleg tega so opozorili na odgovornost upravnega odbora in skupščine ZZZS za razmere v javni zdravstveni blagajni.

Skupščina poudarja, da ZZZS kljub krizi uspešno posluje. Že deseto leto zapored uresničuje fiskalno pravilo, saj nobeno leto ni zaključil z zadolžitvijo, so zapisali v skupščini zavoda.

"Pravice se niso zmanjšale"

"Kljub temu se položaj zavarovanih oseb ni poslabšal, njihove pravice do zdravstvenih storitev se niso zmanjšale, zbirna prispevna stopnja za obvezno zdravstveno zavarovanje je ostala na enaki ravni, obseg programov zdravstvenih storitev pa se je lani ponovno začel širiti skladno s potrebami prebivalcev," menijo v skupščini ZZZS. 

Imamo omejena pooblastila

Poudarjajo pa, da so njihova pooblastila omejena, saj skupščina ZZZS potrebuje soglasje državnih organov za sprejem vseh ključnih odločitev. ZZZS je, kot poudarjajo, izločen iz pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja o plačah zdravstvenih delavcev, ki predstavljajo 60 odstotkov v kalkulaciji cen zdravstvenih storitev. O spornih vprašanjih, kakršna so vrednost in obseg programov zdravstvenih storitev, kot arbiter odloča vlada praviloma na predlog ministrstva za zdravje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • mph 21:41 21.april 2015.

    Razumljivo v bran, ampak ne brezplačno.