Slovenija
12 ogledov

Slab obrod, večjo škodo povzroči medved

Fotografija je simbolična. Shutterstock
Medved je prehranski oportunist, zato hrano išče, kjer jo najlažje in najhitreje dobi. V prvih petih mesecih je povzročil za 51 tisočakov škode.

Minuli teden so z Ortneka v občini Ribnica poročali o škodi, ki jo je na kmetijskem pridelku povzročil medved. Medved v času, ko mu primanjkuje hrane v naravnem okolju, v bližini človeških bivališč išče hrano. Najraje poseže po vrtninah, okopavinah in sadju, velikokrat pa tudi po neprimerno odloženih organskih odpadkih, loti pa se tudi domačih živali vseh vrst, pojasnjuje Marko Jonozovič, vodja oddelka za gozdne živali in lovstvo na Zavodu za gozdove Slovenije.

"Medved je sicer vsejed, njegovo prehrano pa sestavlja v dobršnem delu leta rastlinska hrana, kamor sodi vse našteto. Hkrati je tudi prehranski oportunist - to pomeni, da išče hrano tam in takrat, ko najlažje in najhitrehe pride do nje," dodaja. 

Na obiske medveda v bližini človeških bivališč ne vpliva mila zima, pač pa letni gozdni obrod tistih drevesnih vrst v gozdu, s katerimi plodovi se medved prehranjuje. "Glede na to, da je bilo lansko leto semensko leto in da letos ne kaže, da bo gozdno drevje bogato obrodilo, bo škod na poljščinah in sadju več, kar letno lahko pomeni tudi 300 do 400 škodnih primerov več v takih letih. Ko je bogat obrod, je škod manj in obratno," razlaga Jonozovič. 

Prijavi se glavnina škodnih dogodkov

Ljudje v zadnjih letih prijavijo glavnino vseh škodnih dogodkov. "Ta striktnost prijav je povezana z več vzroki, nenazadnje tudi z ekonomsko krizo, saj dobijo nazaj povrnjeno od države povzročeno škodo, ki pride prav, četudi gre za majhna sredstva," na vprašanje, koliko škodnih dogodkov se sploh prijavi, odgovarja Jonozovič. "Sistem prijavljanja škode, njene ocene in povrnitve je v Sloveniji docela izdelan in funkcionira."

Na Zavodu za gozdove beležijo škodo, ki jo povzroča rjavi medved, od leta 1994 dalje. Število škodnih primerov niha od leta do leta. V letu 2010 so tako obravnavali 626 škodnih primerov, kjer je bila ocenjena škoda 248.307,68 evra, v letu 2011 319 škodnih primerov, kjer je bila ocenjena škoda 117.993,74 evra in v letu 2012 702 škodna primera, kjer je bila ocenjena škoda 247.926,24 evra.

Podatki za prvih šest mesecev leta 2013 kažejo, da je intervencijska skupina obravnavala 140 škodnih primerov, v katerih je bila ocenjena škoda 76.555,24 evra. Po letu 2006 je značilno dvoletno nihanje škodnih primerov, in sicer je vsako drugo leto to število okoli 620, naslednje leto pa pade na okoli 320. 

"Medved je v  letošnjih prvih 5 mesecih v Sloveniji povzročil 97 škodnih primerov v skupni vrednosti ocenjene škode 51.198,16 EUR," je s podatki za letos postregel sogovornik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.