Slovenija
18 ogledov

V NLB 25 odstotkov plus delnica

Andrej Šircelj Saša Despot
Vlada je sprejela klasifikacijo naložb, na podlagi katere se bo naložbe države preneslo na Slovenski državni holding ter imenovala štiri neizvršne direktorje Družbe za upravljanje terjatev bank.

Odprodaja teh naložb bo potekala na različne načine, a vsi bodo zagotavljali transparentnost, poleg cene pa se bodo upoštevali tudi drugi dejavniki, je povedal državni sekretar na finančnem ministrstvu Andrej Šircelj.

V dokumentu so naložbe države razvrščene na strateške, pomembne ter portfeljske - v strateških naložbah bo država zadržala 50 odstotkov plus eno delnico, v pomembnih pa 25 odstotkov plus eno delnico.

V Novi Ljubljanski banki namerava država obdržati 25 odstotkov plus eno delnico, Telekom Slovenije in Abanka sta portfeljski naložbi, prav tako Petrol, vendar bo energetski del izvzet kot dejavnost strateškega interesa za državo. Kapitalska družba, Slovenska odškodninska družba in SID banka bodo ostali v stoodstotni lasti države.

Pri prodaji se bo upoštevalo več faktorjev

Dokument bo javnosti dostopen potem, ko ga bo vlada poslala v obravnavo in sprejem v DZ. To naj bi se predvidoma zgodilo še danes.

Roki za prodajo niso določeni. Poleg cene se bo upoštevalo tudi bonitete kupca, poslovni načrt, število predvidenih zaposlitev, dolgoročne načrte, je naštel Šircelj.

"Ta klasifikacija naložb je pokazatelj, da vlada nadaljuje s temeljnimi projekti, ki jih je določila na začetku mandata, to je ustanovitev Slovenskega državnega holdinga na eni strani, ter projekt sanacije bank na drugi strani," je dejal Šircelj. Gre za dokument, ki ga je pripravil dosedanji finančni minister Janez Šušteršič, vneseni so le nekateri popravki.

Vlada bo v kratkem imenovala tudi nadzornike holdinga, morda že na naslednji seji.

Imenovani štirje neizvršni direktorji slabe banke

Vlada je imenovala štiri neizvršne direktorje Družbe za upravljanje terjatev bank oziroma t.i. slabe banke. Gre za švedska strokovnjaka Arneja Berggrena in Larsa Nyberga, državnega sekretarja na ministrstvu za finance Andreja Širclja in Moniko Pintar Mesarič z ministrstva za finance.

Po besedah Širclja potekajo resni pogovori, da bi med neizvršne direktorje slabe banke privabili še kakega tujega strokovnjaka. Če bo temu tako, bosta oba imenovana slovenska direktorja po njegovih besedah prepustila svoji mesti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.