Slovenija
22 ogledov

Slaba banka: navedbe Fištravca neresnične

Razno 27.04.09...maribor... pohorje ...pohorska vzpenjaca...gondola...foto: nino Nino Verdnik
Spor med mariborskim županom in DUTB.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je za Športni center Pohorje aktivno iskala vedno nove rešitve, a s strani mariborske občine ni bilo zaznati resničnega interesa za rešitev težav, so po četrtkovem stečaju podjetja danes sporočili iz DUTB. Županu Andreju Fištravcu so očitali neresnične navedbe v pismu predsedniku vlade.

V zvezi s Fištravčevimi izjavami, da jih je na občini pretresla novica o vložitvi predloga za stečaj, so zapisali, da je uvedba stečaja ob danih pogojih zakonska dolžnost poslovodstva vsake družbe, ŠC Pohorje pa da je bilo insolventno po več kriterijih.

Njegovo vodstvo je o tem redno obveščalo oba družbenika, poleg DUTB še Mariborski vodovod, ki pa se zaradi zahtevnih razmer nista odločila za dokapitalizacijo. Ob negativnih poslovnih kazalnikih bi bilo takšno ravnanje tudi neracionalno, menijo v DUTB in dodajajo, da je bila tako mestna občina z možnostjo stečaja nedvomno seznanjena.

Na očitke, da je prevzem nepremičnin v obliki hotelskih zmogljivosti pravno dvomljiv, v DUTB odgovarjajo, da so na utemeljeni, s pravnimi mnenji preverjeni podlagi, v last prevzeli hotele Arena, Videc, Bolfenk skupaj z bazenskim kompleksom in apartmajske hiše Bolfenk. To so, kot trdijo, storili po tržni vrednosti, ki je znatno manjša od vrednosti hipotek, vknjiženih na nepremičninah za zavarovanje terjatev DUTB, hkrati pa odkupili še hotelsko opremo.

MOM niso finančno izpostavljali

Dodajajo, da prav tako ne držijo Fištravčeve navedbe, da je DUTB ponudbo za nakup s strani Nipe označila kot neresno, da so mariborsko občino zaradi koncesijskih pogodb finančno izpostavili za med 6,7 do celo 19 milijonov evrov

"V primeru omenjene družbe je DUTB in preko nje davkoplačevalci izpostavljena za dobrih 43,6 milijona evrov in je pri financiranju podjetja daleč najbolj izpostavljena," na DUTB dodajajo v izjavi za javnost.

Ob tem zatrjujejo, da so naredili vse, da bi ohranili delovanje družbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.