Zdravje > Prehrana
192 ogledov

Slaba kakovost predpakiranih hrenovk

Pečenje hrenovk Shutterstock
Na Zvezi potrošnikov Slovenije so analizirali dvanajst različnih vzorcev hrenovk, nad katerimi so bili razočarani. Niti ene ne bi uvrstili med priporočila za nakup.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so tokrat pod drobnogled vzeli dvanajst vzorcev predpakiranih hrenovk, za katere so odšteli med 3,98 in 8,99 evra na kilogram. “Rezultati so bili slabi, saj nobenega izmed vzorcev ne izpostavljamo kot dobrega oziroma kot priporočilo za nakup,” pravijo.

Hrenovke so po njihovih ugotovitvah glede na kakovost drago živilo. Za primerjavo so vzeli kilogram svinjskega stegna, ki stane okoli pet evrov, ali mlado govedino za zrezke, ki stane osem evrov.  “Seveda je odločitev vsakega posameznika, ali je za manjši delež mesa, dodano vodo, maščobo, sol, škrob in druga gostila ter aditive pripravljen toliko plačati. Velja še poudariti, da bi večini vzorecev za vsebnost soli in maščob zasvetila rdeča luč,” pravijo.

Preohlapen pravilnik

Na ZPS pojasnjujejo, da je eden izmed možnih razlogov za slabo kakovost predpakiranih hrenovk pri nas preohlapno napisan pravilnik. "Hrenovka bi lahko bila kakovosten izdelek, ki bi opravičil tudi svojo razmeroma visoko ceno, a na osnovi rezultatov našega testa to ne drži," ocenjuje prehranska strokovnjakinja na ZPS Tanja Pajk Žontar in dodaja: "Barjene klobase, ki jih prodajajo pod imenom `hrenovka´, morajo ustrezati kriterijem, ki so zapisani v Pravilniku o kakovosti mesnih izdelkov. In po tem Pravilniku se lahko kot hrenovka poimenuje izdelek, ki vsebuje najmanj 75 odstotkov mesnega testa iz govejega in svinjskega mesa in največ 25 odstotkov slanine.”

Pojasnjueje, da s homogenim nadevom napolnijo naravne ali kolagenske ovitke, izdelek pa mora vsebovati najmanj osem odstotkov mesnih beljakovin in največ 30 odstotkov maščobe. “A presenetilo nas je, da smo na trgu našli kar nekaj izdelkov, na katerih je pisalo `hrenovka´, pa na seznamu sestavin nismo našli govejega mesa, ene od glavnih sestavin hrenovk,” pravi. Poleg tega so na trgu našli izdelke, na katerih poleg `hrenovka´ piše še `hot dog´. “Glede na to, da zakonodaja za hrenovke zapoveduje strožja kakovostna merila kot za `hot dog´, je takšno označevanje za potrošnike zavajajoče," ugotavlja Tanja Pajk Žontar.

klobase, hrenovke | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dolg seznam sestavin 

Pri vsakem mesnem izdelku si želimo, da vsebujejo čim več mesa in hkrati malo maščobe. Večinoma slabe ocene za razmerje med vsebnostjo mišičnih beljakovin in maščobo razkriva, da proizvajalci radi `varčujejo´ z dodajanjem mesa, so pa v večini primerov dokaj radodarni pri dodajanju maščobe,” pravi. Na ZPS opozarjajo, da nas pri sestavini hrenovk ne sme nič presenetiti. Osnovne sestavine hrenovk so po njihovih navedbah goveje meso in svinjina, maščoba, voda, začimbe in nekateri aditivi, ki jih dodajajo zaradi varnosti in tehnoloških razlogov. “Pogled na seznam sestavin, ki je presenetljivo dolg, pa pokaže, da hrenovke poleg navedenih sestavin vsebujejo tudi različne rastlinske vlaknine,” opisuje strokovnjakinja. Dodaja, da hrenovke vsebujejo tudi kar nekaj nepotrebnih aditivov. Opozarja predvsem na ojačevalec arome E 621, kar po njeni oceni ni upravičeno, saj naj bi vsebovale zadostne količine kakovostnega mesa, ki da izdelku aromo. “Ti izdelki pa tudi niso primerni za majhne otroke in za ljudi, ki so preobčutljivi, oziroma pri katerih se pogosto pojavi alergijska reakcija,” pravijo. Nekateri vzorci so vsebovali tudi barvilo E 120 (karminska kislina), ki da hrenovkam rdečkasto barvo. Namesto njega bi lahko na primer dodali ekstrakt paprike. Test po posameznih znamkah in ugotovitvah lahko prebrete na spletni strani ZPS.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • erikkk 21:22 02.julij 2015.

    Jst sem delu za eno od mesnin v sloveniji,,, tko malo na terenu pa malo v proizvodnji ... še večje razočaranje za ZPS bi bilo ko bi vedeli da se je staro mastno robo ()ki je po vitrinah preležaal tudi ...prikaži več po mesec, ki je trgovine niso mogle prodat, vračalo nazaj in to metalo za hrenovke.. nebi škodilo ko bi ZPS preveril še to plat...od takrat jih ne jem več

  • sweetdogs 20:19 02.julij 2015.

    Pa od Pivke??

  • sweetdogs 20:18 02.julij 2015.

    In zakaj ni zraven grenovk od Perutnine Ptuj, ki imajo največjo vsebnost mesa in najmanj aditivov???