Zdravje > Aktualno
98 ogledov

Slaba vest po hranjenju

najstnica, sendvč Shutterstock
Najstnico zanima, ali je njeno pretirano obremenjvanje s postavo v njenih letih normalno.

Vsi mi pravijo, da imam lep videz, da imam lepo postavo. Jaz pa vidim same napake. Vidim celulit, mast na trebuhu. Jem normalno, a imam kasneje slabo vest. Je moje obnašanje normalno? So tudi druge punce v moji starosti nezadovoljne s svojo postavo? Ne vem več, kaj je normalno in kaj ni. Kmalu bom stara 16 let.

Odgovarja socialna delavka iz Svetovalnice za motnje hranjenja Introspekta, Aleksandra Rožman.

Zelo v redu je, da vas skrbi za vaše počutje. Mlade osebe lahko doživljajo nezadovoljstvo z videzom, a jim načeloma to ne bi smelo povzročati hujših težav. Ljudje pa smo ob hrani navadno tudi sproščeni, in ne doživljamo slabih občutkov, ker smo se najedli.  Vaše slabo počutje po hranjenju in obremenjevanje z videzom nakazuje na nemoč. Zaradi vaše mladosti je zelo priporočljivo, da vašo situacijo in nezadovoljstvo, ki ga doživljate, opišete odrasli osebi, ki ji zaupate. Skupaj z odraslo osebo je smiselno poiskati dosegljive možnosti strokovne pomoči, ki vam bo omogočila, da boste lahko poskrbeli zase in ne boste več trpeli zaradi obremenjevanja, ki ste ga opisali. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.