Slovenija
3897 ogledov

"Slabše, kot bi pokopali psa"

Pogreb v Zgornji Koreni
1/2
Osebni arhiv
Pogreb v Zgornji Koreni. Koncesionar skopal preplitvo in preozko jamo za krsto, pokojnega v grob položili ob kletvicah.

K žalosti ob smrti očeta je dodatno pripomoglo neprimerno postopanje pogrebne službe. "V soboto smo pokopali očeta. Bil je klasičen pogreb s krsto, ker si je tako želel. Pogreb je izvajalo podjetje, ki je v Zgornji Koreni koncesionar. Jamo za krsto so izkopali preplitvo, ko so očeta dajali v grob, so preklinjali ("Spusti, pizda ti materina"). Smo krščanska družina. Krsto so dali v grob poševno. In seveda preden smo mi prišli nazaj, je bilo že vse zagrnjeno. Krsta je ostala poševno v grobu, kljub temu da so nam zagotovili, da bodo to popravili," se je na nas obrnila hčerka pokojnega iz Zgornje Korene: "Peljali so ga iz cerkve tako, kot da vozijo krompir, dobesedno."

"Strli so mi dušo. Česa takega še nisem doživela. Pokopali so ga slabše, kot bi pokopali psa," je v solzah povedala soproga pokojnega.

Skakali po krsti

Svojcem je pogrebno podjetje Panek zagotovilo, da so že v soboto primerno uredili grob, a jim niso verjeli, zato so se včeraj na pokopališču zbrali družina, predstavniki pogrebnega podjetja in župan Občine Duplek Mitja Horvat. Krste kljub zagotovilom niso poravnali, prav tako niso poglobili jame; po besedah soproge pokojnega so, namesto da bi dodatno kopali, skakali po krsti.

"Na željo svojcev smo se skupaj s koncesionarjem dogovorili, da napake popravi drugo podjetje. To je to podjetje tudi opravilo," nam je povedal Horvat.

Trdijo, da so drugi skrunili grob

"Moje osebno stališče je, da res ni bilo najbolj strokovno opravljeno s strani koncesionarja, moramo pa se še sami na občini s kakšnim strokovnjakom posvetovati, kakšna so pravila stroke," izpostavlja Horvat. Na račun podjetja Panek so dobili že več pritožb, na kar jih je občina tudi opozorila.

Poklicali smo tudi pogrebno podjetje Panek, kjer pa nam svoje plati zgodbe še niso želeli pojasniti – izjavo da bodo podali, ko se bo zadeva zaključila. Dejali so le, da bodo sprožili kazenski postopek zoper župana, svojce in drugo pogrebno podjetje zaradi skrunitve groba – in to kljub temu, da so sprva nameravali sami urediti grob in so se strinjali, da vmes poseže drugo podjetje, a so nato sami poklicali policijo. 

"V ozadju je to, da se oni bojijo tožb svojcev in se želijo tako zavarovat s protitožbo," meni župan. Prepričan je, da bi o skrunitvi groba težko govorili, saj so naknadno ureditev zahtevali svojci, z angažiranostjo druge službe so to tudi pietetno storili. "Grob so že odprli sami in sami želeli urediti. Ampak če nekdo skače po krsti in s tem razdraži svojce … Predlagal sem, da angažiramo nekoga, ki ni koncesionar, kar je bila tudi želja svojcev, in preprečimo nadaljnje konflikte," je dejal Horvat.

Mora res vse biti v zakonu?

Na občini so podjetju že predlagali, da bi sporazumno prekinili koncesijo, prihodnji teden se bodo posvetovali z odvetniki, kako bodo postopali naprej. Horvat ob tem opozarja, da se koncesionar sklicuje na to, da so po zakonu naredili vse pravilno. "Zakon je star, ne predpisuje minimalnih globin ali tega, da mora biti krsta ravno poravnana, na kar se koncesionar tudi izgovarja. Zakon marsičesa ne predpisuje, pritožbe občanov so jasne in korektne. Ne vem pa, kaj bodo dokazali pravni spori," pravi Horvat.

Ob tej zgodbi pa se lahko vprašamo, ali mora biti res prav vse zapisano v zakonu ali pa bi v takih trenutkih veljalo slediti osnovnemu čutu spoštovanja do pokojnega.   

Komentarjev 9
  • dule1966 18:46 10.maj 2014.

    Neglede na vse nekateri imate res krute primerjave in komentarje!Ko boste izgubili nekoga ki vam je zelo blizu in ga imate radi se spomnite na svoje komentarje.Res žalostno .Sicer sem iz občine Duplek in vidim da to podjetje spoloh ...prikaži več ne zna osnovno vzdrževati pokopališč kaj šele da bi imeli pol odnos do pokojnikov.mislim da bi bilo prav da bi g.Horvat takoj ukrepal in oduzel koncesijo tem podjetju!!!Pa brez zamire.

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 00:36 29.april 2014.

    In zakaj naj bi bili psi manj vredni? Glupi zurnalovi pisuni

  • Žurnalček 21:29 28.april 2014.

    Ja če ni določeno v kakšnem položaju se pokopava , zakaj jih pa potem ne stisnejo , da bodo truge manj visoke in tudi manjše. Kje piše , da mora stegnen ležat . Zlomt kolena in dobiš pol metra manjšo trugo !