Zdravje > Aktualno
72 ogledov

Slabše zaznavajo negativna čustva

kokain Profimedia
Raziskava o kratkoročnih učinkih kokaina razkriva, zakaj se uživalci počutijo bolj družabni kot tedaj, ko so alkoholizirani.

Če boste le enkrat vzeli dozo kokaina, bo vplivala na vašo sposobnost za prepoznavanje čustev, predvsem negativnih. Tako zagotavlja nova raziskava Nizozemcev in Nemcev, ki so jo predstavili na kongresu European College of Neuropsychopharmacology v Amsterdamu.

V raziskavi so analizirali vedenje študentov, starih med 19 in 27 let, ki so uživali zelo malo ali zmerne količine kokaina. Nato so jim dali ali placebo ali 300 miligramov belega prahu. Po eni do dveh urah so naredili številne biokemične teste, med drugim so merili tudi odziv na razna čustva kot so strah, jeza, gnus, žalost in sreča.

Mislijo, da so bolj družabni

Ugotovili so, da je odmerek kokaina povečal srčni utrip in raven stresnega hormona, kortizola. Kandidati, ki so vzeli pravo drogo, so imeli večje težave pri prepoznavanju negativnih čustev.

“Gre za prvo raziskavo, ki se je osredotočila na kratkoročen učinek kokaina na čustva. Ugotovili smo, da že en sam odmerek vpliva na sposobnost, da prepoznamo čustva kot sta denimo jeza ali žalost,” pravi Kim Kuypers z Univerze Maastricht.

“Ugotovitve lahko pojasnijo, zakaj se uživalci te droge smatrajo za bolj družabne kot ob pijanosti. To je zato, ker niso sposobni prepoznati negativnih čustev,” dodaja.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.