Magazin
30 ogledov

Sladila slaba za otroke

punčka Shutterstock
Deklaracijo na živilu ali pijači vedno pozorno preberite.

V nekaterih trgovinah pri nas je mogoče kupiti tudi brezalkoholne pijače, ki imajo dodana sladila in lahko škodijo otrokom. Bralca portala Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) je zanimalo, ali lahko proizvajalec sploh prodaja tako pijačo in ali je dovolj opozorilo na etiketi.

Če imajo brezalkoholne pijače, ki so običajno narejene iz vode, citronske kisline, različnih vrst sladkorja in aditivov, dodana azo-barvila (aditive), mora biti po zakonodaji na njihovi embalaži obvestilo za potrošnike. Take pijače lahko torej prodajajo, vendar morajo imeti na etiketi opozorilo,” so odgovorili na ZPS. Dodali so, da otrokom do treh let pijač in živil, ki vsebujejo sladila, ne priporočajo. Boljši izbiri sta voda in čaj.

Otrokom ne ponujajte pijač, ki vsebujejo sladila ali druge aditive, saj lahko negativno vplivajo na njihovo aktivnost in pozornost. Čaj ali voda sta veliko boljši izbiri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.