Slovenija
23 ogledov

Sladkor bo v proračun prinesel osem milijonov

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Vlada predstavila nabor ukrepov za krpanje lukenj v državnem proračunu.

Kot je pojasnil finančni minister Dušan Mramor, so imeli za pripravo rebalansa proračuna za leto 2014 le malo časa, strukturnih sprememb oktobra niso mogli več pripraviti. Proračun je po Mramorjevih besedah doživel velike izpade (npr. izpad davka na nepremičnine) in povečane odhodke. "Ostajamo zavezani osnovnemu fiskalnemu cilju, da se v letu 2015 doseže primanjkljaj sektorja države pod 3 odstotka BDP, in sicer v višini 2,8 odstotka BDP (po ESA metodologiji)," poudarjajo.

Za prihodnje leto pa je napovedal večje spremembe, med tem ko bo obseg proračuna približno enak, bo močno spremenjena njegova struktura.

Pripravili so tudi nabor ukrepov, tako na odhodkovni kot na prihodkovni strani.

Načrtujejo ohranitev četrtega dohodninskega razreda, kar bo prineslo 16 milijonov evrov, davek na finančne storitve bo po načrtih prinesel 13 milijonov evrov, davek na zavarovalne posle 17 milijonov evrov. Še osem milijonov bo v proračun prišlo preko trošarin na sladkor in nekatere druge dodatke v pijačah. Načrtujejo večjo učinkovitost pobiranja javnih dajatev, kar bo prineslo 24 milijonov evrov, največ – 30 milijonov evrov – pa se bo steklo na račun zmanjšanje obsega oprostitev okoljske dajatve zaradi emisij ogljikovega dioksida.

Rezom se ne bo izognil nihče

Na odhodkovni ravni pa je nabor ukrepov veliko večji in bolj pester in posega praktično na vse resorje. Tako lahko v vladnem gradivu najdemo vse od varčevanja z zamrznitvijo napredovanj, znižanjem dodatka za delovno dobo v javnem sektorju, znižanjem povprečnine za občine, do tega, da glasbene šole ne bodo več povsem brezplačne in racionalizacije materialne oskrbe vojske.

Komentarjev 7
  • puys 13:29 23.oktober 2014.

    Naj legalizirajo konopljo in prostitutke prisilijo, da odprejo s.p. kot v Avstriji, pa ne bo treba nič varčevati.

  • wingspan15 10:42 23.oktober 2014.

    Saj tudi sladkih pijač ne pijemo vsi.

  • STF 07:39 23.oktober 2014.

    Tole nisu nobenu ukrepi. Ukrep je nekaj kar bi zvisalo BDP, razvoj, investicije... A to je seveda tesko (beseda ki se je nasi politiki iz FDV bojijo kot hudic kriza).Tole je pa samo kraja denarja ze ...prikaži več tako obubozanem prebivalcem, kar pa je lahko (iz cesar majo pa vecina diplome).Lp