Svet
8 ogledov

Sledimo lahko Španiji

Evro Reuters
Španija in Ciper. Obe EU zaprosili za pomoč. Mencinger pravi, da je Slovenija po nastanku javnega dolga podobna Španiji.

Španija je Evropsko unijo (EU) tudi uradno zaprosila za pomoč; neuradno naj bi šlo za najmanj 62 milijard evrov. Nekaj ur pozneje ji je sledil še Ciper, ki utemeljuje, da "finančno pomoč potrebuje zaradi prevelike izpostavljenosti grškemu gospodarstvu". Natančnega zneska pomoči še niso navedli.

Španija je večji problem

"Gre za veliko članico, ki je s 24-odstotno brezposelnostjo in 50-odstotno brezposelnostjo mladih socialna bomba za vso Evropo," prošnjo Španije komentira ekonomist Jože Mencinger, ki meni, da reševanje Španije predstavlja večji problem kot Grčija. "Če je za krizo v Grčiji še mogoče obtožiti zapravljivost države, za Španijo to ne velja," pravi in dodaja, da sta Španijo v krizo pahnila nepremičninski in finančni balon. Ob tem izpostavlja: "Slovenija je po nastanku primanjkljajev in javnega dolga podobna Španiji." Meni tudi, da bi evroobmočje Slovenijo precej lažje pustilo na cedilu kot Španijo.

Pomoč v nekaj tednih

V Evropski komisiji so po španski prošnji napovedali, da bo dogovor o pomoči vključno s pogoji zanjo dosežen v nekaj tednih. Finančni ministri območja z evrom naj bi o tem razpravljali na srečanju 9. julija. Mencinger še meni, da je usodo evra težko napovedati, vendar verjame, "da ga bodo poskusili rešiti, pa naj stane, koliko hoče. Najbrž je to celo prav."

Komentarjev 2
  • Bizgec 07:26 26.junij 2012.

    A daj no... od kdaj si pa politiki zapomnejo stvari, ki jim niso vsec (na sebi)?

  • timslum 23:51 25.junij 2012.

    "Slovenija je po nastanku primanjkljajev in javnega dolga podobna Španiji." Meni tudi, da bi evroobmočje Slovenijo precej lažje pustilo na cedilu kot Španijo.Še pred kratkim pa so vsi rdeči ekonomisti z Mencingerjem na čelu trdili, da se Slovenija ...prikaži več še lahko zadolžuje in ji ni treba varčevati.