Avto
36 ogledov

"Slepa zaradi snega na vozilu"

Če policisti takole očiščeno vozilo ustavijo, lahko voznika oglobijo s 120 evri Žurnal24 main
"Zjutraj sem se ob vožnji za zasneženim vozilom počutila 'slepo', ker je naletavanje snega s strehe vozila pred menoj vseskozi motilo mojo vožnjo," nam je pisala jezna bralka. Če pred vključitvijo v promet ne boste temeljito očistili snega s svojega avtomobila, tvegate kazen 200 evrov.

V dneh po sneženju lahko na cestah opazimo veliko voznikov, ki so na svojih avtomobilih pred vožnjo očistili le sprednje vetrobransko steklo, nemalokrat slednjega celo zgolj v obsegu, ki ga pokrivajo brisalci.

Sneg morate odstraniti pravilno

Zakon o varnosti v cestnem prometu določa, da na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila, ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost. Pomembno je tudi, da sneg z avtomobilov ali drugih površin odstranite pravilno. Snega ne smemo nikoli odstranjevati na vozno površino.

Če vas bo reševal Dars, bo drago

Če ne boste upoštevali prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet, boste oglobljeni s 300 evri, če boste zaradi vsega naštetega ovirali promet, pa boste plačali 500 evrov in dobili še pet kazenskih točk.

V skrajnem primeru mora za odstranitev takšnega vozila poskrbeti Dars, stroški reševanja pa bremenijo voznika, ki ni imel ustrezno opremljenega vozila. Po zakonu o cestnoprometnih predpisih lahko uradna oseba prepove nadaljnjo vožnjo vozilu, ki nima predpisane zimske opreme ali ki ni ustrezno očiščeno. S snežno odejo na avtomobilu ali z zaledenelimi stekli ogrožamo tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu.

Še posebej pozorni morajo biti vozniki tovornjakov, da s ponjav očistijo sneg in led, saj lahko ta ob sunkovitem zaviranju padeta na mimovozeče avtomobile in jih poškodujeta.

Med vožnjo v zimskih razmerah:

  • zmanjšajmo hitrost. Še posebno to velja za avtoceste, kjer je ob slabih razmerah primerna hitrost občutno nižja od dovoljene;
  • povečajmo varnostno razdaljo;
  • zavirajmo previdneje in postopno;
  • ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito;
  • pravilno izberimo prestavno razmerje;
  • vozimo čim enakomerneje;
  • pazimo na izpostavljenih delih ceste (na viaduktih, pri usekih ...), kjer je poledica pogostejša;
    bodimo strpni do drugih in se na pot odpravimo pravočasno.
Komentarjev 10
  • snopsar 19:44 29.januar 2014.

    Prav imaš, tudi varnostno razdaljo je treba upoštevati in če sneži ali prši je treba tudi vklopiti brisalce. Vsak vidi napake drugih svojih pa ne.Tistemu vozniku s katerega vozila pa leti led, pa vzet vozniško za čez zimo.

  • YaKo 11:42 29.januar 2014.

    Problem nastane ko pa se avto ogreje in ponovno ohladi in se spodnjia plast stali in rata led.Ko pa se naslednjič odmoči pa pri veliki hitrosti kosi letijo naokoli in je zelo nevarno. Glede na to, da mi je nekoč ...prikaži večč priletel kar velik kos zmrznjenega snega premera cca 50cm in 10cm debeline iz nasproti vozečega avtomobila na mojega in ga kar lepo poškodoval se popolnoma strinjam, da se zadeva kaznuje.

  • waiki 11:33 29.januar 2014.

    Misli da je večja nevarnost, če imaš sneg na strehi in moraš naglo zavreti, potem ti pa sneg iz strehe zdrsne na vetrobransko steklo in sem zdi, da potem nič ne vidiš naprej