Šport > Nogomet
19 ogledov

Slepi nogometaš za slovo zadel z enajstih metrov

Andreas Engström Ulvsby 1 % vid en odstotek slep enajstmetrovka Youtube
Privržencev nogometa in športa nasploh se je dotaknila zgodba amaterskega švedskega nogometaša Andreasa Engströma, ki je kljub skoraj popolni slepoti zabil zadnji gol kariere.

Redki navijači na tekmi švedske šeste lige med Ulvsbyjem IF in Backhammarjem so bili priča neprecenljivemu dogodku, ko je na zelenico pri vodstvu s 5:0 pritekel izjemno nervozni Andreas Engström.

Ulvsby je imel na voljo še strel z bele točke, zmago pa že davno zagotovljeno. Kaj je bilo torej tako posebnega? Engström je na klopi sedel skoraj popolnoma slep, potem ko so mu pred šestimi leti zdravniki diagnosticirali Leberjevo bolezen vidnega živca.

Stanje vedno slabše

Ljubitelj avtomobilov in nogometa je le dva meseca po diagnozi skoraj popolnoma oslepel, voziti seveda ni smel več, opustil pa je tudi službo sprevodnika. A po zaslugi velike volje in izjemnega človeškega čuta njegovih soigralcev, se je od svoje druge ljubezni, Ulvsbyja, na zelenici poslovil v slogu.

"Delal sem kot sprevodnik na vlaku, ko sem opazil, da se mi vid slabša. Vedno težje sem opravljal svoje delo," je za lokalni dnevnik NWT dejal Engström. "Vse skupaj je šlo le v eno smer in zgodilo se je zelo hitro. Po več obiskih bolnišnice so mi rekli, da imam morda redko bolezen oči. Na naslednji pregled je šel z menoj oče, takrat pa so mi tudi povedali, da imam neozdravljivo bolezen."

Končno aktivirali načrt

Engströma diagnoza ni potolkla, mirno je odšel na trening, ga opravil in šele nato povedal soigralcem, kaj se mu je zgodilo. Ekipe kljub bolezni ni zapustil, prevzel je številne vloge od vodenja statistike do urejevalca spletne strani. Prejšnji teden pa se je spektakularno tudi vrnil na zelenico, potem ko so njegovi soigralci "aktivirali" že dalj časa pripravljen načrt, ki je vključeval priborjeno enajstmetrovko, ki bi jo izvedel njihov prijatelj. In končno se je zgodilo.

"Kot vedno smo težko sestavili ekipo. Zato sem se uvrstil med rezervne igralce in fantje so mi obljubili, da bom, če jo bomo dobili, enajstmetrovko izvedel jaz. Sredi drugega polčasa je do mene prišel eden izmed igralcev in mi rekel, da je priboril najstrožjo kazen. 'Obleči si dres in jo izvajaj!' mi je rekel," izjemno zgodbo pripoveduje švedski nogometaš.

Počakal vratarja, a "ni imel pojma"

"Postal sem zares nervozen. Eden izmed fantov je postavil žogo na belo točko, jaz pa sem stopil do nje in se jo dotaknil, da sem vedel, kje točno je. Nekje tam sem lahko videl malce obeh vratnic in streljal sem proti desni. Imel sem občutek, da sem zgrešil, ker je šla naravnost, ampak nato sem slišal fante, kako so začeli slaviti. Kasneje so me spraševali, kako sem lahko bil tako hladnokrven, da sem počakal vratarja, preden sem streljal. Nisem imel pojma, da sem to storil."

Tekma se je končala s 6:1, enajstmetrovka pa je postala glavna zgodba na Švedskem. Med medijskim viharjem pa Engström ostaja na tleh in skuša zbrati dovolj igralcev za naslednjo tekmo.

Vratar ni vedel

"Na 17 tekmah sezone je za nas igralo že 63 igralcev. Prositi moram prijatelje in nekdanje igralce, da nam pridejo pomagat," je potožil junak, ki mu bo medijska izpostavljenost v tej smeri morda še dobro dela.

Premagani vratar Mattias Frisell je za Sportbladet medtem že šaljivo dejal, da bo verjetno tarča številnih zbadljivk, potem ko ga je premagal nekdo, ki sploh ne vidi, razkril pa je tudi, da sploh ni vedel, da mu strelja nekdo, ki je 99 % slep.

Oče v jok po ogledu posnetka

"Če bi vedel, bi šel do njega, ga potrepljal in rekel: 'Dobro opravljeno.'" je dejal Frisell, Engströmov zadetek pa je še najbolj razveselil njegovega očeta Gosto, ki je svojega sina podpiral skozi celotno kalvarijo.

"Na telefonu sem mu rekel, da tudi tokrat nisem zadel, nato pa sem mu zvečer pokazal posnetek. Začel je jokati. Skupaj z mamo sta vedela, kako zelo si želim 'zares' igrati nogomet. Bilo je res čustveno," je še razkril Engström.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.