Zdravje > Aktualno
4655 ogledov

Slepič: Ni le tempirana bomba, dokazali njegovo funkcijo

Operacija slepiča Profimedias
Slepič opravlja pomembno biološko funkcijo v našem telesu.

Da ima človeško telo več zakrnelih organov, smo se kaj hitro naučili še v osnovni šoli; sinusi, modrostni zobje, trtica, uhlji, mandeljni... Ti zakrneli organi in strukture so bili nekoč nujni, skozi evolucijo pa so se pomanjšali, postali enostavnejši in nekoristni. 

Slepič  | Avtor: Profimedias Profimedias
Eden izmed najbolj znanih zakrnelih organov je zagotovo slepič, za katerega pa ameriški znanstveniki trdijo, da ni nujno, da je tako neuporaben in je več kot samo tempirana bomba v trebuhu, ki jo je v primeru vnetja potrebno odstaniti.

Pomemben za imunski sistem

Najnovejša raziskava, objavljena na portalu Science Daily, je namreč pokazala, da slepič upravlja zelo pomembne biološke funkcije, saj nadzira delovanje našega imunskega sistema.


Če je do zdaj je veljalo, da naj bi slepič našim rastlinojedim prednikom pomagal pri prebavljanju s celulozo bogatih rastlin, ameriški raziskovalci trdijo, da slepič nima nobene povezave s prebavo, ampak z našim imunskim sistemom. Po njihovem se v njem skladiščijo različne črevesne bakterije, ki spodbujajo obrambo, saj pomaga pri obnovi črevesne flore po boleznih, kot sta na primer driska in kolera.

Po besedah vodilne raziskovalke Heater Smith iz univerze Midwestern ZDA v Arizoni, te "bakterije samo čakajo na trenutek, ko bodo vstopile v prebavni trak in tako zapolnile prazen prostor, ki je nastal zaradi bolezni." Kot je dejala, imajo dokaze v prid slepiča, ki kažejo na to, da gre vendarle za funckionalni sekundarni organ v našem telesu.

S kolegi so preučili 533 vrst sesalcev in ugotovili.  da imajo tisti, pri katereih se je skozi evolucijo razvilo in ohranilo slepo črevo višjo, povprečno koncentracijo limfocitov, pomembnih celic, ki ščitijo telo pred okužbama.

Seveda to ne pomeni, da so tisti, ki so jim slepič odstanili, v večji nevarnosti: "Ni jim treba skrbeti. To pomeni, le, da bodo potrebovali nekaj več časa, da si opomorejo po bolezni," je dejala. 

Zakaj se vname?

Vname se, kadar nastane zapora ali se slepič napolni z odpadnimi snovmi. V njem se razmnožijo bakterije, ki povzročijo vnetje. Najpogosteje se začne z bolečino v predelu žličke ali sredine trebuha, izgubo apetita in povišano telesno temperaturo. Bolečina se pozneje preseli v desni spodnji del trebuha. Potek bolezni in znaki so lahko zelo neznačilni, še posebej pri otrocih. Zdravljenje je kirurško, v izbranih primerih lahko tudi konservativno z antibiotiki.

K zdravniku in to takoj

Ob zaznanih simptomih je potrebno ukrepati takoj in nemudoma poiskati zdravniško pomoč. Zdravniki nato na podlagi pacientovih bolečin, laboratorijskih testov in ultrazvoka ocenijo, če je diagnoza res vnetje slepiča. Vneti slepič se lahko zdravi le kirurško. operacija je v veliki večini primerov uspešna (obstaja 0,1 % možnosti smrti). Do problemov med operacijo pride, če se slepič razlije. Zdravniki zato pravijo, da je ta operacija umazana, saj če se slepič razlije, se lahko raznese po celi trebušni votlini.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.