Svet
18 ogledov

Slobodanu Miloševiću bi postavili spomenik

Slobodan Milošević Profimedias
V Srbiji se je v zadnjem času porodila pobuda za postavitev spomenika pokojnemu srbskemu in jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, ki je močno razdelila srbsko javnost. Da je glede tega v dilemi, priznava tudi srbski predsednik Tomislav Nikolić, ki ob tem opozarja, da spomenik Srbov ne bi smel deliti, temveč bi jih moral združevati.

Zamisel o spomeniku Miloševiću se je v Srbiji pojavila, potem ko so v javnost prišle ocene, da je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije z obrazložitvijo sodbe nekdanjemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću Miloševića opralo krivde za zločine v BiH.

Milošević je sicer že štiri leta mrtev, Srbija pa še danes plačuje ceno njegovih | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pobudo za postavitev spomenika je dala nekdanja Miloševićeva socialistična stranka SPS in s tem po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sprožila plaz odzivov na družbenih omrežjih. Nekateri trdijo, da je bil Milošević zgodovinska osebnost in si zasluži spomenik, drugi grozijo, da od spomenika ne bo ostalo nič, če ga bodo zares postavili.

Profesor psihologije in nekdanji član srbske vlade po strmoglavljenju Miloševića Žarko Korać je ocenil, da gre pri pobudi za postavitev spomenika za poskus "oprati lastno biografijo", čeprav bo to naletelo na negativen odziv tako v regiji kot v Evropi.

Urednik beograjskega dopisništva Radia svobodna Evropa Miloš Teodorović pa meni, da je pobuda vrhunec brezobzirnosti, saj, kot je dejal, "se še dobro spomnimo tistih časov in tega, kaj smo takrat preživljali".

Karadžića je haaško sodišče 24. marca letos obsodilo na 40 let zapora zaradi genocida nad Bošnjaki v Srebrenici, zločinov v Sarajevu, ugrabitve talcev in številnih vojnih zločinov v sedmih občinah BiH. Karadžić se je prejšnji mesec na sodbo pritožil.

Milošević je v priporu haaškega sodišča umrl 11. marca 2006, še pred koncem sojenja. Sodili so mu za genocid, vojne zločine in zločine proti človečnosti. Po njegovi smrti je haaško sodišče primer opustilo in tako nikoli izreklo sodbe.

Protestnikom, ki so zrušili Hosnija Mubaraka, je za vzor služilo gibanje, ki je  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:31 19.avgust 2016.

    " Da je glede tega v dilemi, priznava tudi srbski predsednik Tomislav Nikolić"Nimaš bit kje v dilemi. Človk je izvajal genocid oziroma najmanj kar je mirno gledal stran ko so ga izvajali drugi.Tak nečloveški človek nima kej spomenika ...prikaži več imet. To je tko k da bi Nemci zdej postavil spomenik Hitlerju. Pa sej Hitler je umrl predn so mu sodil pa je kljub temu Nemcem totalno jasno da ne gre za človeka ampak zlobneža. Srbi pa rabijo pri svoji različici Hitlerja; Miloševiču pravno podlago da verjamejo da gre res za zlobneža al kaj?

  • ojla 11:58 19.avgust 2016.

    Kje je ostalo poštenje in dobro ime naroda, da si že takšni zaslužijo spomenik.Kako daleč so že zabredli, da se ukvarjajo s to idejo. Želeli so veliko dobili pa malo.