Slovenija
62 ogledov

Slovenija na dnu lestvice zaupanja v etičnost politikov

Miro Cerar EPA
Slovenija se je po nezaupanju v etičnost politikov uvrstila na konec lestvice. Nižje ocene zaupanja ima le še enajst držav.

Slovenija se je uvrstila na dno lestvice zaupanja politikom, ki jo je nedavno objavil Business Insider. Anketno vprašanje v raziskavi, ki jo je opravil Svetovni ekonomski forum, je bilo: Kako bi ovrednotili etične standarde politikov v vaši državi? Etična načela svojih politikov so vprašani ocenjevali s točkami od ena do sedem. 

Čisto pri repu Italija in Češka

Najslabše se je s povprečno oceno 1,3 odrezal Libanon, med evropskimi državami pa sta z oceno 1,7 najnižje Italija in Češka, prva predvsem zaradi korupcijskih in šeks škandalov trikratnega premiera Silvia Berlusconija.

Sport 05.05.11, berlusconi, sport, nogomet, foto: epa | Avtor: EPA EPA

Za globoko nezaupanje v politiko med češkimi državljani so krivi škandali nekdanjega premiera Petra Nečasa. Ta se je s političnega parketa umaknil po tem, ko je bila vodja njegovega kabineta, ki je bila domnevno tudi njegova ljubica, obtožena korupcije in zlorabe položaja. 

Petr Nečas Jana Nagyova | Avtor: Reuters/Žurnal24 Reuters/Žurnal24

Slovenija še v tranziciji 

Pri samem repu pa je s povprečno oceno 1,9 tudi Slovenija. Nezaupanje v etične standarde politikov je po mnenju analitikov Bussines Insiderja posledica dejstva, da je Slovenija še vedno tranzicijska država. Ostanki sistema izpred 20 let še vedno onemogočajo transparentno javno porabo, v gospodarstvu pa je še zelo prisotna korupcija. 

Korupcija slovi po svetu 

S povprečno oceno 2,1 se je glede zaupanja v vlado uvrstila Slovaška. Vladi, ki jo vodi socialdemokrat Robert Fico, državljani ne zaupajo zaradi vseprisotnega podkupovanja, ki ima tudi mednarodni sloves. Britanska vlada je potencialne investitorje celo javno opozorila pred korupcijo pri javnih naročilih. Korupcija naj bi bila močno prisotna tudi v zdravstvu, izobraževanju ter pri preganjanju kaznivih dejanj. 

Po škandalu si ne opomorejo 

Slovaški sledi Španija, kjer je zaupanje v vlado povprečno ocenjeno z 2,2. Vlada premiera Mariana Rajoya se je zapletla v korupcijski škandal s pogodbami v vrednosti 250 milijonov evrov. Lani je bilo zaradi tega aretiranih 51 ljudi, vlada pa si še vedno prizadeva povrniti zaupanje volivcev. 

Mariano Rajoy | Avtor: Reuters Reuters

Komentarjev 9
  • Tupamaros 09:42 14.oktober 2015.

    Nisi edini, ki dobi te čudne nagone.

  • Francissco 08:45 14.oktober 2015.

    Naj začne že kdo (če si seveda upa) objavljati lestvico najbolj skorumpiranih politikov in novinarjev. Pošteno poročanje press.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:46 13.oktober 2015.

    En k bo dejansko domoljub pa bo želel neki naredit za družbo ne pa za lobije k so financiral kampanjo al pa zase. En k bo reku...piz.. boli me k... .za vse..čas je da družba dobi kar si zasluži enkrat. ...prikaži več Da dobi nazaj...da si zasluž dostojanstvo, da je dost nategovanja. Da lahko Slovenci spet postanemo ponosni nase. Ja ..do takrt bo pa tkole ane...podn.