Šport
25 ogledov

Znani vsi četrtfinalni pari SP

sp elitne divizije belorusija švica ambuhl Reuters
Danes se je na svetovnem hokejskem prvenstvu elitne skupine na Švedskem in Finskem končalo predtekmovanje. Zadnji dan je odločal o dveh potnikih v četrtfinale in o razvrstitvi četrtfinalnih parov. V boju za medalje bodo igrali Rusija in ZDA, Švica in Češka, Finska in Slovaška ter Švedska in Kanada.

Do zadnjega dne so za nadaljevanje trepetali v taboru svetovnih podprvakov Slovakov. A visoka zmaga proti ZDA - Američani so imeli vstopnico že zagotovljeno - je pomenila, da so Slovaki ušli prvim zasledovalcem Nemcem in si zagotovili četrto mesto v skupini. Slovaška je začela divje, že v 15. sekundi je zadel Branko Radivojevič. Ko je v četrti minuti Martin Bartek povišal na 2:0, je bilo jasno, da si Slovaki zelo želijo napredovanja, praktično pa ga je potrdil že Rene Vydareny na polovici tekme.

Na drugi opoldanski tekmi ni bilo tako odločilno, Švica je le lovila in dosegla sedmo zmago v predtekmovanju, tako da je prvič v zgodovini prvi del SP končala brez poraza. Na koncu so Švicarji prvo mesto v skupini potrdili s 4:1 proti Belorusiji.

Čehi v boju za četrtfinale zmleli Norvežane

Ker je Slovaška zmagala, dvoboj med Nemčijo in Francijo ni več odločal o mestih za četrtfinale, dobili pa so ga Nemci po podaljšku s 3:2. Zato pa je bil pomemben naslednji obračun, Češka in Norveška sta namreč v neposrednem dvoboju odločali o zadnjem potniku v četrtfinale. Upi Norvežanov, da bi lahko presenetili favorizirane, a doslej precej razglašene Čehe, so se hitro razblinili. Slednji so iz NHL dobili okrepitvi, Marek Židlicky in Tomaš Plekanec sta uredila njihove vrste, razpoloženi Tomaš Fleischmann pa je z dvema goloma v prvih sedmih minutah nakazal, v katero smer bo šla tekma. Na koncu je bilo 7:0.

Finci skočili na prvo mesto

V večerni tekmi so lahko Finci sami izbirali tekmeca v četrtfinalu. Začeli so s tretjega mesta v skupini, ob zmagi nad Latvijo bi skočili na prvo in dobili za tekmece Slovake, če bi izgubili, pa bi jim ostal dvoboj z Američani. Domači hokejisti so začeli ležerno in dovolili razbremenjeni Latviji - ta je bila še pred dvema dnevoma med kandidatkami za izpad v nižji rang tekmovanja, a se je rešila v ponedeljek z zmago proti Franciji -, da je povedla.

Nato so sicer izenačili in povedli, strelec gola za 2:1 je bil zadnja okrepitev, junak s SP 2011 Mikael Granlund, toda nato spet zaspali. Latvija je izenačila pet minut pred koncem in Finski zagrozila v podaljšku, kjer pa je nato Antti Pihlstrom z edinim finskim napadom v podaljšku poskrbel za zmago in s tem za prvo mesto ter četrtfinalno tekmo s Slovaško.

Tekma med Švedsko in Dansko ni odločala o ničemer, zadnji predtekmovalni dvoboj pa so po vodstvu Danske z 2:1 v 37. minuti vendarle dobili domačini s 4:2.

SP elitne divizije:

Skupina A (Stockholm)

Belorusija : Švica 1:4 (0:1, 0:0, 1:3)
Koviršin (42); Josi (2), Bieber (51), Walker (55, 60)

Češka : Norveška 7:0 (3:0, 2:0, 2:0)
Fleischmann (2, 8), Tlusty (12), Hanzal (28), Michalek (40), Vrbata (54), Irgl (54)

Danska : Švedska 2:4 (1:0, 1:1, 0:3)
Madsen (8), Starkov (37); D. Sedin (25),, H. Sedin (41), Thornberg (42, 51)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skupina B (Helsinki)

Slovaška : ZDA 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Radivojevič (1), Bartek (4), Vidareni (31), Dano (59); Kristo (40)

Francija : Nemčija 2:3* (1:1, 1:0, 0:1)
Desrosiers (2), Roussel (35); Ehrhoff (18, 62), Wolf (42)

Latvija : Finska 2:3* (1:1, 0:1, 1:0)
Meija (9), Jekimovs (57); Salminen (10), Granlund (31), Pihlstrom (64)

* - po podaljšku

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.