Šport
31 ogledov

Slovenci dominirali v vseh prvinah igre

Slobodan Kovač Profimedias
Odbojkarji Slovenije so v tekmi prvega kroga kvalifikacijske skupine C za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2018, ki bo prihodnje leto v Bolgariji in Italiji, v dvorani Stožice premagali Gruzijo s 3:0 (12, 11, 12).

Slovenski odbojkarji se z gruzijskimi do zdaj še niso pomerili, kakovost pa je močno na strani izbrancev Slobodana Kovača, ki so na evropski jakostni lestvici na enajstem mestu, njihovi današnji nasprotniki pa na šele 44. Svojo premoč je slovenska reprezentanca, ki šestič igra v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, a se ji do zdaj nanj še ni uvrstila, tudi potrdila z zanesljivo zmago. Tekma se je končala že po 61 minutah igre.

V želji, da bi pred nadaljevanjem turnirja odpočil nekatere nosilce igre, je Kovač tekmo začel z Gregorjem Ropretom, Tinetom Urnautom, Klemnom Čebuljem, Janom Kozamernikom, Danijelom Konciljo, Tončkom Šternom in prostim igralcem Urbanom Tomanom, za katerega je bil to uradni nastop za člansko reprezentanco.

Ob boljšem servisu so s točko Šterna slovenski odbojkarji na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo petih točk, ob drugem pa so vodili že za osem. Gruzijci so imeli ob slabem sprejemu veliko težav z organizacijo napada, na drugi strani mreže pa so domači odbojkarji prevladovali v vseh elementih igre. Po lepo odigranem prvem tempu je Koncilja prednost povečal na deset točk (20:10), nato se je slovenski bloker dvakrat izkazal še v bloku, na semaforju pa je bilo že neulovljivih 23:10 za slovensko izbrano vrsto. Vodstvo z 1:0 v nizih je ob svoji prvi akciji na tekmi potrdil Sašo Štalekar.

V drugem nizu sta namesto obeh sprejemalcev, Urnauta in Čebulja, v igro vstopila Alen Šket in še drugi debitant na današnji tekmi, Matej Kök, v igri pa je ostal tudi Štalekar. Do šeste točke so Gruzijci, ki so v prvem nizu imeli le 17-odstotno uspešno v napadu, še držali korak z domačim odbojkarji, toda po točki razpoloženega Šketa in napaki Gruzijcev, so slovenski odbojkarji nasprotnikom pobegnili na osem točk. Z dvema zaporednima asoma Mitje Gasparinija, ki je na servisu zamenjal Štalekarja, je bila gruzijska ladja tudi v drugem nizu dokončno potopljena.

Tudi tretji niz je Kovač začel z zasedbo iz drugega, razmerje moči na igrišču pa se ni spremenilo. Z dvema asoma Šketa in bloku Štalekarja, ki je bil nato uspešen še iz prvega tempa, so Slovenci povedli z 10:2, do drugega tehničnega odmora so svojo prednost z blokom Kozamernika in Ropreta povečali na plus deset. Tekma je bila s tem odločena, prve tri točke v kvalifikacijski skupini pa je z blokom dokončno zagotovil Štern.

Izjave po tekmi:

Gregor Ropret, odbojkar Slovenije: "Takšne tekme so običajno najtežje, kajti težko je najti pravi motiv, pravi občutek, saj nasprotnik niti sam ne ve, česa je sposoben in če vanjo ne vstopiš resno, se ti lahko hitro maščuje. Danes smo do zadnje točke igrali resno, Gruzijcem nismo dovolili, da bi nam kakorkoli otežili delo, na ta način pa smo tudi prihranili nekaj moči za tekme, ki so pred nami. Že proti Latviji bo precej težje, ima nekaj posameznikov, ki igrajo v solidnih klubih, zagotovo tudi njih ne bomo podcenjevali."

Jan Kozamernik, odbojkar Slovenije: "Za nas je bila to na neki način pripravljalna tekma, ki smo si jo tudi želeli, je pa res, da Gruzija ni nasprotnik, ki bi lahko prikazal kakovostno odbojko. Dobro je, da smo zmagali s 3:0, vendar to še ne prinaša kakšnega velikega navdušenja. Moramo iti iz tekmo na tekmo in biti zbrani na tekmo, ki je pred nami. Glede na to, da so pred nami še štiri tekme je dobro, da so priložnost dobili tudi igralci, ki običajno manj igrajo, kajti na težkih tekmah bomo potrebovali prav vsakega igralca."

Matej Kök, odbojkar Slovenije: "Če se ekipe, kot je Gruzija, razigrajo, si lahko precej otežiš delo, zato smo, čeprav gre za kakovostno slabšo ekipo od nas, tekmo začeli v skorajda najmočnejši zasedbi, nato pa smo priložnost dobili še drugi igralci. Ves čas smo imeli pravo energijo, kar se je poznalo tudi na igrišču. S svojo igro sem deloma zadovoljen, kajti vedno se da igrati še bolje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.