Svet
7 ogledov

Slovenci, ki tožijo Facebook, razočarani

razno 28.08.13. druzabna omrezja, internet, facebook, foto: shutterstock Shutterstock
Skupinska tožba proti Facebooku, v kateri sodeluje tudi 350 Slovencev, je zavrnjena.

V skupinski tožbi sodeluje 25.000 ljudi, med njimi tudi okrog 350 Slovencev in okrog 1.300 Hrvatov. Facebooku očitajo vrsto kršitev evropske zakonodaje na področju zasebnosti, tudi v povezavi s prisluškovalnimi programi ameriške agencije NSA.

"Od Facebooka zahtevamo, da preneha izvajanje množičnega nadzora, objavi razumljivo politiko zasebnosti in da ne zbira podatkov o ljudeh, ki omrežja sploh ne uporabljajo," je v nedavnem intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP dejal 27-letni aktivist Max Schrems, ki vodi kampanjo.

Skupina od ameriškega družbenega omrežja zahteva "simbolično odškodnino" v višini 500 evrov za vsakega tožnika, kar pri 25.000 tožnikih nanese dobrih 12 milijonov evrov. Kot pravijo, je cilj tožbe uporabnikom zagotoviti zasebnost, ne pa denarno korist.

Cilj: Denar!

Zagovorniki Facebooka so pred avstrijskim sodiščem zatrjevali, da pravne podlage za skupinsko tožbo v Avstriji ni, 27-letnega aktivista pa so obtožili, da se je v tožbo spustil iz finančnih razlogov, ne pa zaradi pravic potrošnikov.

Sodišče je Facebookovim argumentom pritrdilo in odločilo, da Schrems enega od dveh profilov na Facebooku uporablja za poklicne namene, zaradi česar ga ne morejo obravnavati kot potrošnika. "Sodišče je tožbo zato zavrnilo, saj ni v njegovi pristojnosti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala tiskovna predstavnica sodišča.

Schrems je že napovedal pritožbo, njegov odvetnik pa je izrazil začudenje nad odločitvijo sodišča. Schrems po njegovih besedah družbeno omrežje uporabljala le kot aktivist v sklopu skupine Europe-v-Facebook, ki si prizadeva za prenovo evropskih pravil glede zasebnosti, ne pa v poklicne namene.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:30 01.julij 2015.

    "aktivista pa so obtožili, da se je v tožbo spustil iz finančnih razlogov, ne pa zaradi pravic potrošnikov."To bi lahko katerekoli podjetje trdilo za vsako tožbo. Res debilen izgovor da jim ne dajo odškodnine ampak očitno se bolj debilnega ...prikaži več ne morjo spomnt. Sodišče je pa tak na strani velikih korporacij in le izjemoma vsake toliko da prav malemu človeku ravno toliko da ljudje čist ne popenjo.