Slovenija
15 ogledov

Slovenci na hribčke, Nizozemci v naše gore

Gore PU Kranj
Slaba sezona tudi v gorskih kočah, kjer je vse več Nizozemcev in Belgijcev.

Gorske koče v visokogorju bodo zaradi muhastega poletja najbrž letos v izgubi, sploh zaradi škode, ki jo je na kočah pustila zima, ocenjuje podpredsednik Planinske zveze Slovenije (PZS) Miro Eržen. Slovenski planinci so zaradi pogostih padavin, neugodnih vremenskih napovedi in snežnih razmer v visokogorju letos bolj pogosto odločali za zelo kratek dnevni obisk lažje in varneje dostopnih vrhov sredogorja. 

Vse več Nizozemcev in Belgijcev

Se pa iz leta v leto povečuje obisk tujih planincev, ki se ob vnaprej načrtovanem dopustu manj ozirajo na vreme. Po besedah oskrbnikov so celo reševali poletno planinsko sezono v visokogorju. Prav na vseh koncih Slovenije tako opažajo porast obiska nizozemskih in belgijskih planincev, tradicijo ohranjajo obiskovalci iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Nemčije in Češke, slovenske planinske koče so sprejele tudi planince iz Egipta, Izraela, Kanade, Nove Zelandije, Avstralije in Japonske.

"Vedno večji obisk tujih planincev v naših kočah kaže na to, da moramo promociji pohodništva in planinskih koč v tujini posvetiti še večjo pozornost tudi v sodelovanju s turističnimi organizacijami, pri tem pa si seveda prizadevati, da spremenjenih navad domačih obiskovalcev - krajši izleti, veliko večje prilagajanje vremenski napovedi, zmanjšana kupna moč ... - ne bomo poskusili nadomeščati z organizacijo dogodkov, ki v gore ne sodijo," opozarja Eržen. 

Nasploh oskrbniki planinskih koč stavijo na raznovrstno okusno planinsko hrano, poleg ustaljenih promocijskih poti pa ubirajo tudi inovativnejše: od izpopolnjene gostinske ponudbe in organiziranega prevoza s cilja na izhodišče do koncertov klasične glasbe v koči in urejanja novega plezališča nedaleč od planinske koče, opažajo v PZS.

Slovenska planinska društva icer upravljajo skupno 177 planinskih koč, zavetišč in bivakov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.