Slovenija
240 ogledov

Slovenci na trg dali posebno vrsto kave

kofein, kava Žurnal24 main
"Razmišljali smo, kako ob dnevnem ritualu narediti nekaj dobrega zase," o povodu za razvoj kave s probiotikom pravijo v podjetju Gala, ki je kot prvo slovenskemu trgu ponudilo kavo s probiotikom.

Ker so želeli tradicionalni napitek približati novim generacijam, so morali kavi dati dodano vrednost. Pri tem je bilo nujno ohraniti okus in aromo kave, dodati pa sestavino, ki dejansko naredi razliko za uporabnika. Rodila se je kava s probiotikom Galador. "Probiotična kultura v našem telesu, predvsem v prebavnem traktu, ob redni uporabi ustvari ugodne prebavne pogoje. Opravili smo mnogo testov in poskusov, preden smo ugotovili, katera je tista blagodejna dnevna doza, ki ustreza človeškemu telesu," pravi Tanja Nadišič Kobal iz podjetja Gala.

Težave zaradi temperature

Od ideje, razvoja mešanice do izvedbe prvega serijskega izdelka je trajalo 18 mesecev. "Poskusili smo številne probiotike, vendar jih večina ni preživela na visoki temperaturi," o težavah v procesu pove sogovornica. Večino probiotikov je namreč treba hraniti na temperaturnem režimu do 8 stopinj Celzija, zaradi česar toplotna obdelava ni mogoča. Za kavo s probiotikom pa je nujno, da probiotik preživi vretje, saj v nasprotnem primeru izdelek nima nikakršne dodane vrednosti. "Počakati smo morali na posebno vrsto probiotika, ki nam je omogočala postopek priprave napitka," pojasni.

Pivci zaznavajo pozitivne učinke

Odzivi pivcev kave so zelo pozitivni, pravijo v podjetju. "Tisti, ki dejansko uživajo kavo s probiotikom vsaj en mesec tudi zaznajo pozitivne učinke in so navdušeni," o sprejemu novosti pravi Nadišič Kobalova, ki slovenske pivce kave opiše kot zveste posameznim znamkam. Poleg tega pa imajo zelo zakoreninjene navade. "Tako pivci kave v domačem okolju, kjer se največkrat kuha turška kava, kot pivci kave v kavarnah smo še vedno premalo zahtevni," poudarja sogovornica. "Sestavine so posamezniku še vedno precejšnja uganka, saj večina ne zna povedati, katero vrsto kave ali mešanico običajno pijemo niti ne opisati njen okus."

Kavo s probiotikom priporočajo vsakomur, ki želi narediti majhen korak v smeri zdravega življenjskega sloga, a ne želi narediti kompromisa z okusom. "Predvsem pa tistim, ki se zaradi hitrega življenjskega tempa in hektičnega življenjskega sloga z mnogimi potovanji, neredno in pogosto nezdravo prehranjujejo," dodaja.

Posebna ekipa preverja okus

Prav okusu v podjetju namenijo veliko pozornosti. Posebna ekipa okuševalcev preverja skladnost posameznih stopenj v procesu predelave kave oziroma sodeluje pri pripravi in potrjevanju novih mešanic. Okuševalci potrdijo ustreznost kav za posamezne mešanice po vzorcih pred naročilom kave ter nato potrdijo skladnost z vzorci ob dejanski nabavi kave. Na drugi stopnji potrdijo ustreznost kave po obdelavi ter ob koncu še ustreznost v sami mešanici za posamezen izdelek.

"Vsi okuševalci so izučeni in izšolani (delavnice in tečaji v okviru inštituta IIAC, INEI ter Centro studi assagiatori) za prepoznavanje posebnih lastnosti kave, tako dobrih kot napak. Vsaka mešanica ima definiran organoleptični profil in le ta mora biti sproti, ob proizvodnji, potrjen," opiše delo posebne ekipe Nadišič Kobalova.

S kavo s probiotikom so prisotni tudi na ruskem in italijanskem trgu, na slednjem pod drugo blagovno znamko. Pogajajo se tudi za vstop na ukrajinski, romunski ter kitajski trg. Obenem pa napovedujejo, da bodo probiotik dodali tudi drugim izvedbam kave, kot so instant kava in kapsule. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 3
  • primoz.g 22:20 02.november 2016.

    Evo žecel dan čakam na odgovor, pa nič, zdej bom pa jest povedal kako je z zadevo.probiotike vsebuje CIKORIJA po domače PROJA, in še kr nekaj rastlin v rodu radiča oz regrada. Korenine teh rastlin se posuši in ...prikaži več prepraži kot KAVO ter lahko uživa same ali celo primeša k pravemu kafetu, in vse omenjene RAZEN KAVE vsebujejo Inulin ki je probiotik OZ superhrana HAHAMa ne vem če se motim, ampak men ima kava z avtomatov ki se nahajajo po raznih bolnicah in ostalih državnih ustanovah, precej grenek okus, mi je pa zagonetka če ne vsebujejo tudi kak odstotek cikorije ipd. kavninih nadomestkov ?Oky, se pa da taka pro biotična kava kupit že precej let bilokje na zahodu. Ena žica cikorije in ena žlica kave pa maš pro bio kavo, za full pocen. LP

  • Janez_53 10:31 02.november 2016.

    Kako to, da prodirajo pretežno na vzhodni trg (z izjemo Italije)? So v zahodnih državah strožji zakoni?

  • allstarr111 09:50 02.november 2016.

    je to kak poseben kemijski postopek ker zna bit zadeva sicer probio ampak kemije pa da te srat prime ?