Šport
33 ogledov

Slovenci so si s porazom otežili delo

(Slovenija - Nemčija) SP Katar 2015
1/18
EPA
Slovenska rokometna reprezentanca je po porazu proti nemški izbrani vrsti (27:30) na svetovnem prvenstvu osvojila osmo mesto. Najbolj razpoložen je bil Jure Natek, ki je dosegel devet golov.

Po napovedih pred tekmo so bile možnosti za zmago Slovenije oziroma Nemčije dokaj enakovredne, na koncu pa so bili podjetnejši varovanci Dagurja Sigurdssona, ki so v 19. minuti prvič povedli in vodstva do konca tekme niso več izpustili iz rok.

Slovenija je s porazom zapravila priložnost, da bi se neposredno uvrstila na enega od kvalifikacijskih turnirjev, ki vodijo na poletne olimpijske igre v Rio de Janeiru. Selektor Boris Denić na tekmi ni mogel računati na Uroša Zormana in Davida Špilerja, namesto Gorazda Škofa pa je v prvem polčasu mrežo čuval Primož Prošt. Zdesetetkana slovenska reprezentanca je tekmo zelo dobro začela in povedla za tri gole (7:4), v nadaljevanju pa se po intenziteti ni mogla primerjati z razpoloženimi Nemci, ki so nadzorovali potek srečanja in vseskozi držali nekaj golov prednosti.

Denićevi fantje so tako zabeležili še tretji zaporedni poraz na SP, potem ko so jih v četrtfinalu premagali Francozi, v dvoboju za ravrstitev od petega do osmega mesta pa še Danci. Nemci so po porazih proti Katarju in Hrvaški spet vpisali zmago, ki jim je zagotovila neposreden nastop na kvalifikacijskem turnirju za OI.

''Glede na vse dogodke in probleme od prvega dneva priprav, o katerih pa ne bom govoril, je osmo mesto povsem realen izid. V Katarju smo izpolnili naš cilj in se prebili do četrtfinala, a s tem nismo zadovoljni ne vi, ne mi. Na zadnji tekmi enostavno nismo mogli zdržati hudega telesnega napora. Po rokometni plati se lahko kosamo z Nemci, je pa problem, ko nimaš kadrovske rotacije, na svetovnem prvenstvu pa igraš deveto tekmo,'' je povedal Denić.

Premešana začetna postava

Denić je zavoljo kratke regeneracije po petkovem obračunu proti Dancem močno premešal uvodno zasedbo. Ta je bila "bundesligaško" obarvana, v njej so bil kar trije zdajšnji nemški legionarji (Primož Prošt, Marko Bezjak in Jure Natek), a tudi nekdanji član imenitnega Kiela (Vid Kavtičnik).

V kombinaciji z Luko Žvižejem, Urošem Bundalom in Klemnom Cehtetom, slednjega je v obrambi menjal Matej Gaber, je imela v uvodu škarje in platno v svojih rokah ter bila vseskozi v prednosti. Na igrišču se je razletel Natek in hitro dosegel štiri gole, po slovenskem vodstvu s 7:4 pa je nemška klop v 12. minuti zahtevala minuto odmora.

Trenerja preizkušala menjave

Nemška igra je po njej dobila drugačno podobo, v dobri minuti je dosegla kar tri gole in tekmo postavila v začetno izhodišče (7:7). Denić je v nadaljevanju postopoma v ogenj pošiljal še preostale svoje igralce. Na klopi je poleg Uroša Zormana in Davida Špilerja, ki sta poškodovana, ostal le Gorazd Škof, medtem ko prvi strelec Dragan Gajić ni igral, je pa izvajal in zadel obe 7-metrovki.

V 19. minuti so prvič na tekmi tekmecu pogledali v hrbet (9:10). Le dve minuti kasneje so slabo izkoristili izključitev Fabiana Böhma in celo zaostali za dva gola (9:11), nato ujeli tekmeca (12:12), zavoljo nezbrane končnice pa na velik odmor odšli z zaostankom dveh golov (14:16).

Poti nazaj ni bilo več

Slovenski selektor je v drugem polčasu v igro poslal tudi Gajića ter zaukazal odprt lov za Nemci. A ta poskus se mu je izjalovil, slovenska obramba je bila porozna, v napadu pa je bil na visoki ravni le Natek, z devetimi goli tudi najbolj učinkovit slovenski strelec na tekmi. Denićevi varovanci so v 36. minuti zaostali za tri (17:20), tri minute kasneje za štiri gole (19:23), v 42. minuti pa za pet golov (19:24).

Vidno izčrpani slovenski rokometaši se po tem visokem zaostanku več niso pobrali, v 44. minuti so ostali še brez Luke Žvižeja, ki je prejel rdeč karton, in bolj ali manj je bilo tudi konec njihovega upanja na končno sedmo mesto na turnirju.

Vrata v Rio ostajajo odprta

Tudi po porazu z Nemčijo imajo slovenski rokometaši še vedno možnosti za uvrstitev na OI 2016. Pot na kvalifikacije si bodo morali zdaj priigrati prihodnje leto na evropskem prvenstvu na Poljskem.

Na olimpijskem turnirju v Braziliji bo nastopilo 12 ekip. Neposredno so na igre uvrščeni gostitelji Brazilci, svetovni prvaki s prvenstva v Katarju ter zmagovalci evropskega prvenstva 2016 na Poljskem, prvaki afriškega prvenstva, ki ga prihodnje leto gosti Egipt, panameriški prvaki, ki se bodo za naslov potegovali letos v Torontu, in zmagovalci azijskih kvalifikacij, ki bodo še letos potekale v Katarju.

Ostalih šest mest si bo 12 ekip priigralo na treh kvalifikacijskih turnirjih, ki bodo potekali v treh skupinah s po štirimi reprezentancami. V te kvalifikacije se bodo uvrstile ekipe, ki si bodo v Katarju priigrale uvrstitve med drugim in sedmim mestom. Ostalih šest mest pa bodo popolnile ekipe na kontinentalnih tekmovanjih. Iz Evrope se bosta tja uvrstili najboljši ekipi na EP 2016, ki si sodelovanja še nista zagotovili na letošnjem SP.

Iz olimpijskih kvalifikacij se bosta na igre uvrstili po dve reprezentanci na vsakem turnirju.

SP v rokometu, Katar, tekma za 7. mesto:

Nemčija : Slovenija 30:27 (16:14)
Gensheimer 13, Wiencek 4, Groetzki 3; Natek 9, Gajić, M. Žvižej in Skube 3

Komentarjev 1
  • dragec 16:02 31.januar 2015.

    Gremo v čakalnico.