Šport
16 ogledov

Slovenci odščipnili niz prvakom

EP v Bolgariji in Italijji, Slovnenija : Belorusija CEV
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v svoji drugi tekmi skupine C evropskega prvenstva v Varni prvič izgubila.

Izbranci Andree Gianija so resda izgubili, a padli hrabro. Pokazali so odlično igro, bili svetovnim prvakom vsaj v treh nizih povsem enakovredni, nudili precej boljši odpor, kot so ga Poljakom dan prej Belgijci, in še enkrat več dokazali, da lahko igrajo z najmočnejšimi reprezentancami na svetu. Na koncu jim je za veliko presenečenje zmanjkalo nekaj izkušenj, za odtenek nekaj več zbranosti, najbrž bi moral kakšen servis več končati v polju, a so napake pri začetnem udarcu povsem razumljive, saj se tako močno reprezentanco lahko preseneti le z maksimalnim tveganjem. Ta se tokrat ni izšel, a poraz ni katastrofa. Direktna uvrstitev v četrtfinale je sicer splavala po vodi, a s tem ni konec priložnosti.

Slovenci so si želeli, da bi bili v nizih čim dlje na rezultatskem priključku, a v prvem nizu so ga izgubili že pri rezultatu 5:5. Napaka Mitje Gasparinija, as Mateusza Mike in poslana žoga v out Tineta Urnauta so pomenili vodstvo Poljakov z 10:5, proti ekipi take kakovosti, kot je Poljska, je zaostanek petih točk že skoraj nedosegljiv. Še posebno, če ima ta ekipa Bartosza Kureka, enega najboljših igralcev na svetu, ki je, če je razpoložen, praktično nezaustavljiv. In večji del prvega niza je bil, njegovi servisi so načenjali slovenski sprejem, medtem ko so slovenski večinoma leteli v mrežo ali izven igrišča. Po bloku Danijela Koncilje so se Slovenci sicer približali na 16:18, a nato je pri servisu napako naredil Urnaut, as je dosegel Fabian Drzyzga, po bloku Kureka za 17:22 pa je bilo upanja konec.

Gianijevi izbranci so v prvem nizu naredili deset napak, kar sedem s servisi, dosegli le en as, Poljaki štiri, zato je bilo jasno, kje so bile rezerve, kje se je naredila razlika in kaj je potrebno popraviti. In Slovenci to tudi so. Začeli so bolje servirati, obramba je bila še naprej na visoki ravni, do zato so bili kar nekaj časa v minimalnem vodstvu. Po asu Dejana Vinčića so povedli s 23:22, Jan Kozamernik, ki je v drugem nizu vstopil v igro namesto Koncilje, jim je zagotovil prvo zaključno žogo, te niso izkoristili, zato pa so po napaki tekmecev peto, vmes pa tudi eno ubranili, po njej jih je v prednost z asom vrnil Mitja Gasparini.

Zgodba iz drugega niza se je ponovila tudi v tretjem, gledalci, med katerimi je prav tako bil boj - slovenski so se po glasnosti dobro merili s številčnejšimi Poljaki, so videli izenačen boj, ekipi sta se menjavali v vodstvu, pri drugem so Slovenci vodili s 16:15, a majhen padec zbranosti jih je pahnil v zaostanek. Mika je dosegel as za 20:18, Karol Klos prispeval blok, sledila je še napaka Slovencev v napadu za 18:22. Pri izidu 19:24 je bilo videti, da je niz končan. A s fanatično borbenostjo in po odlični igri Klemna Čebulja v napadu so Slovenci izenačili in si takoj nato priigrali zaključno žogo. Niso je izkoristili, Mateusz Bieniek je tekmece vrnil v vodstvo, njegovo delo pa dokončal Kurek.

Nesrečni poraz v končnici tretjega niza je na slovenskih igralcih pustil posledice. Predvsem pri sprejemu, Poljaki so z odličnimi servisi kmalu povedli z 12:3. Giani je poskušal z menjavami zaustaviti njihov nalet, a mu ni uspelo. Na igrišče se je vrnila začetna postava, ki pa preobrata ni mogla storiti, tekmec je bil zato enostavno predober.

Evropsko prvenstvo, 2. dan:

Skupina C

Slovenija : Poljska 1:3 (-21, 28, -26, -13)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.