Slovenija
32 ogledov

Slovenci po praznično vzdušje v tujino

Šarm el Šejk, Sharm el Sheikh, Egipt Žurnal24 main
Slovenci decembra praznično vzdušje lovimo v hotelih ob morju, toplicah ali v toplih krajih.

Decembra so vedno dobro obiskani enodnevni obiski adventnih sejmov v bližnjih mestih, kot so Dunaj, Salzburg, Gradec, Budimpešta. V agenciji Sonček opažajo, da povpraševanje najbolj narašča v času šolskih počitnic oziroma med božičem in novim letom, izključujoč praznike. "Ljudje radi ujamejo malce prazničnega vzdušja v hotelih ob morju, v toplicah ali celo v toplih krajih, izkoristijo pa nižje cene, kot so tiste čez silvestrovo,“ poudarjajo. 

Ker se prihajajoči dnevi pokrivajo s šolskimi počitnicami, v tem času potujejo predvsem družine. Največ jih gre v slovenske in hrvaške terme ali v obmorska letovišča. Med toplejšimi kraji sta priljubljeni destinaciji Egipt in Kanarski otoki ali pa se odločijo za križarjenje. "Slednji aranžmaji trajajo po teden dni, medtem ko v terme ali na morje največkrat skočijo za krajše obdobje, 3–4 dni,“ pojasnjujejo v Sončku. 

Veliko je tudi povpraševanj po silvestrovanjih v evropskih prestolnicah. Največ povpraševanja je za avtobusni izlet, kjer silvestrovo dočakate v Parizu. Med priljubljene cilje pa spadata še Praga in Sarajevo z Mostarjem. 

Letošnji prodajni hit v Sončku je "Silvestrujte po svoje“. "Ker je bila v hotelih draga silvestrska večerja s programom za marsikoga ovira pri odločitvi za silvestrovanje ob morju ali v termah, smo z roko v roki s hotelirji oblikovali tudi ponudbo "Silvestrujte po svoje", kjer le-ta ni več obvezna. Gostom je postrežena običajna ali celo hladna večerja, potem pa se podajo na trge, ulice, v šotore, bare ali pa silvestrujejo kar v intimi hotelske sobe,“ predstavljajo novost. 

Rezervacije že od septembra dalje

V turistični agenciji Palma so rezervacije za to obdobje začeli sprejemati že od septembra naprej. Število rezervacij je primerljivo z lanskim ali celo za nekaj odstotkov večje. Povpraševanje je zelo raznoliko. Ljudje se odločajo za krajše obiske evropskih mest in prestolnic, kot so Amsterdam, Pariz, London, Istanbul, Praga, Budimpešta in Barcelona. Tisti, ki se odločajo za daljša potovanja, velikokrat izbirajo med Tajsko in New Yorkom. "Med Slovenci sta posebej priljubljeni rdečemorski letovišči Sharm El Sheikh in Hurgada. Kar nekaj je tudi takšnih, ki bodo krajši nekajdnevni oddih v času novega leta preživeli na jadranski in slovenski obali ali v slovenskih termah,“ pravijo v Palmi. 

Slovence bolj mika tujina

"Zanimanje je večje tako za aranžmaje v času božičnih in novoletnih praznikov, kakor tudi za decembrske adventne izlete in potovanja. Tudi realizacija bo boljša," v Kompasu primerjajo letošnjo situacijo z lansko. Največ povpraševanja je za štiri- do petdnevne izlete v tujino.

Letos beležijo več gostov na Siciliji, Sardinji, pa tudi na Finskem, kjer se odločajo za obisk Božičkove dežele. Med destinacijami za daljša potovanja prevladuje zanimanje za Avstralijo in Novo Zelandijo, New York in Washington, Kubo, Vietnam in Kambodžo, Abu Dhabi in Dubaj, Jordanijo in Egipt.

V evropske prestolnice se odpravljajo tako z letalom kot z avtobusom. Največ zanimanja je za ogled Londona, Pariza, Carigrada, Barcelone, Budimpešte, Bratislave, prage, Dunaja. Decembra so priljubljeni tudi adventni izleti v Zagreb, Salzburg, München, Gradec, Verono, Sutrio in na Dunaj. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.