Slovenija
51 ogledov

Slovenci poskrbijo, da so šefi dobro oboroženi

razno 26.03.14. trgovina z orozjem, srebrenica, protiletalski top, milenko trifu SIPA
Trgovina z orožjem. Kranjski kriminalisti so prejšnji teden prestregli in pretrgali le eno od neštetih tihotapskih poti orožja in streliva z Balkana v Zahodno Evropo.

Orožje, ki ga različne kriminalne združbe nabavljajo večinoma v državah nekdanje Jugoslavije in drugod na Balkanu ter jih prek Slovenije tihotapijo na zahod Evrope, tamkajšnje kriminalne združbe potem uporabijo za najhujša nasilna kazniva dejanja. To je ugotovila tudi policija, ki je po skoraj dveletnem vodenju treh različnih preiskav pretekli teden razbila vsaj dve takšni tihotapski verigi in pridržala 38 Slovencev. "Na podlagi zaseženih predmetov je bilo potrjeno, da so osumljenci orožje kupovali na Balkanu in ga prek Slovenije prodajali na Nizozemsko. Tam so ga zamenjali za drogo, ki se je prek Avstrije in Slovenije vračala nazaj na Balkan. S podatki iz preiskave so bili seznanjeni tudi nizozemski preiskovalci," poudarjajo na kranjski policijski upravi (PU).

Tudi za varnost šefov

Prijeti Slovenci naj bi orožje tihotapili kot kurirji kriminalnih tolp. "Posamezniki iz organizirane kriminalne skupine so med kriminalistično preiskavo različnim ljudem ponujali v odkup orožje – pištole, avtomatske pištole z dušilcem in strelivom, eksploziv ter ročne bombe," dodajajo na policiji. Ob odkritju mednarodne tihotapske verige si policija vsakič prizadeva odkriti ter ujeti ne le prodajalce, kurirje in prevoznike, ampak tudi končne kupce. Po naših informacijah so to najpogosteje člani kriminalnih združb na Nizozemskem, v Nemčiji, Franciji in Avstriji, ki so pogosto tudi sami potomci tamkajšnjih priseljencev iz držav nekdanje Jugoslavije. V policijskih vrstah ugotavljajo, da so predvsem zaradi poznavanja jezika, tamkajšnjega okolja in ljudi prav ti zadolženi za vzpostavljanje vezi s prodajalci orožja na Balkanu. Posle naj bi sklepali glede na trenutne potrebe tolp, ki orožje kupujejo. Kurirji pa naj bi bili pri tem zadolženi za to, da poiščejo in priskrbijo orožje, ki ga določena tolpa potrebuje. Običajno ga potrebujejo za ugrabitve, izsiljevanje in umore ali pa ga potrebuje vodja te kriminalne združbe za osebno zaščito. Najpogosteje kurirji niti ne vedo, kdo bo orožje uporabljal. Trgovanje pa je zanje veliko manj donosno, saj neuradno zaslužijo nekajkrat manj kot s tihotapljenjem prepovedane droge, pri katerem so stroški transporta izdatno višji. Na policiji ob tem po naših informacijah ugotavljajo, da verjetno tudi zato količine orožja, ki ga poskušajo posamezniki pretihotapiti prek Slovenije, niso več tako velike, kot so bile še pred nekaj leti.

Skladišča še neodkrita

Policija je tihotapske verige pretekli teden pretrgala tudi s pomočjo avstrijskih, hrvaških in nizozemskih kolegov. Del orožja naj bi namreč slovenski kurirji prevzeli na sosednjem Hrvaškem in ga poslali proti Nizozemski. Na Hrvaškem, v Srbiji ter v Bosni in Hercegovini (BiH) naj bi bilo mednarodnim kriminalnim združbam na voljo največ nezakonitih skladišč večinoma vojaškega orožja, pri čemer policije v teh državah ugotavljajo, da jim še vedno ni uspelo odkriti glavnih oziroma večine lokacij teh skrivališč. Skoraj vsak dan jih v zadnjem letu in pol razkriva Državna agencija za preiskave in zaščito BiH (Sipa). "Po koncu vojne v 90. letih na območju nekdanje Jugoslavije je ogromno posameznikov, ki so se z orožjem oskrbeli in ga skrivali za potrebe bojevanja, to orožje nedovoljeno obdržalo. Tega se zavedajo kriminalne združbe na zahodu Evrope. Zanje je BiH tako izvor dobave orožja, ki ga potrebujejo, kot država za tranzit, prek katere vodijo posle," pojasnjujejo na Sipi.

Tudi ekstremistom

Trgovina. Del orožja, ki ga pretihotapijo z Balkana, naj bi tuje kriminalne združbe v Zahodni Evropi prodale tudi manjšim ekstremističnim skupinam, ki delujejo kot del terorističnih organizacij.

Komentarjev 9
  • Scott 05:32 30.marec 2014.

    Verjetno misliš na pogodbo o prodaji orožja za gotovino med kučanom in Izetbegovićem?

  • gornik 19:39 29.marec 2014.

    Murgeljček je specialist za te zadeve,on vozi to s šleperji pa ga nobeden ne dobi,ker ima zelo dobro organizirano.Takrat leži doma.

  • dragec 11:22 29.marec 2014.

    vledek,vidim, da nimaš pojma.Slovenci so trgovci in sicer z gotovino, vprašaj Janšo???