Šport > Košarka
23 ogledov

Z. Dragić zasenčil tudi brata Gorana

košarka
1/22
Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je na tretji kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu 2017 premagala Ukrajino s 84:77 (23:15, 25:24, 24:17, 12:21).

Slovenski košarkarji so zabeležili tretjo zaporedno zmago v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu.

Po Kosovu in Bolgariji je morala premoč priznati še izbrana vrsta Ukrajine. Varovanci Igorja Kokoškova so s tremi zmagami trdno zasidrani na vrhu lestvice kvalifikacijske skupine E

V slovenski reprezentanci je bil najbolj razpoložen Zoran Dragić, ki je srečanje končal z 28 točkami.

Klemen Prepelič jih je prispeval 12, Gašper Vidmar pa 11. Goran Dragić ni bil strelsko razpoložen (3), zbral pa je kar 11 podaj. Slovenijo v kvalifikacijah čakajo še tri tekme, naslednja že v soboto v Mitrovici proti Kosovu.

Uvodne minute po pričakovanjih

V prvi peterki so zaigrali brata Dragić, Klemen Prepelič, Edo Murić in Gašper Vidmar. Prvi točki je z atraktivno potezo dosegel prvi zvezdnik ekipe G. Dragić.

Ukrajinci so nato pobegnili na tri točke razlike (5:2), s trojko pa je izenačil Prepelič. Slednji je bil izza črte natančen še enkrat in Slovenijo popeljal v vodstvo (10:9).

Slovencem se je odpiralo veliko prostora za mete z razdalje, medtem ko so Ukrajinci igrali na moč in višino. S trojko Murića so si varovanci Igorja Kokoškova priigrali štiri točke naskoka. (14:10).

Ukrajinski selektor Jevgen Murzin, ki je zahteval minuto odmora, je svojim varovancem očital, da igrajo premalo organizirano, vendar se v nadaljevanju ni kaj bistveno spremenilo. 

Jaka Klobučar je s polaganjem prednost povišal na devet, točko manj je znašala ob koncu prve četrtine.

Z. Dragić gonilna sila v napadu

Ukrajinci so se v drugi četrtini uspeli približati na pet, a bližje ni šlo. Povsem se je razigral mlajši od bratov Dragić in prepričljivo vodil slovenski napad.

Prednost je počasi naraščala in Slovenci so se kljub pomanjkanju centimetrov pogosteje odločali za prodore pod obroč.

Domači so povedli za trinajst (36:23), nato pa prejeli nekaj hitrih košev in Ukrajinci so znižali na sedem (36:29). Kokoškov je zahteval minuto odmora.

košarka Slovenija | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Koncentracija je nekoliko popustila in zdelo se je, da bodo Ukrajinci pred odmorom izničili razliko. S trojko jih je ohladil Z. Dragić, ki je samo v prvem polčasu dosegel 17 točk.

Ukrajinci so v zadnji minuti dosegli hitre štiri točke in se spet približali, nato pa je G. Dragić s trojko v zadnji sekundi poskrbel, da so se Slovenci na odmor odpravili z devetimi točkami razlike.

Drugi polčas je z zgrešeno trojko odprl Prepelič, njegovo napako je že v naslednjem napadu popravil G. Dragić. Slovenci so uspešno zadrževali dvomestno razliko. Po trojki Klobučarja je prednost narasla na 16 točk, nato pa je košarkar turškega Istanbula še ukradel žogo in s polaganjem zadel za +18 (68:50).

Z mirno roko (in glavo!) do cilja

Pred začetkom zadnje četrtine so Slovenci vodili s +16 in ob normalnem razpletu dogodkov dvoma o zmagovalcu ne bi smelo biti.

Tako se je tudi zgodilo, saj so Kokoškovi varovanci zlahka nadzorovali potek in čeprav so se gostje približali na osem, na koncu pa celo na sedem točk razlike, slovenske zmage v Celju niso mogli ogroziti!

EuroBasket 2017, kvalifikacije, 3. krog:

Skupina E

Slovenija : Ukrajina 84:77 (23:15, 25:24, 24:17, 12:21)
Z. Dragić 28, Prepelič 12, Vidmar 11; Lukašov 14, Fesenko 10

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.