Šport
10 ogledov

Slovenci pred tekmo s Finci po navdih v Tivoli

Dragić Slovenija reprezentanca EuroBasket trening pred Finsko Tivoli
1/11
Simon Maljevac
Slovenska košarkarska reprezentanca je dan po odločilni zmagi nad Grčijo spet trenirala v starem Tivoliju.

Pod Rožnikom, kjer je Jugoslavija leta 1970 osvojila naslov svetovnih prvakov, se bo očitno kovala tudi pot do težko pričakovane bitke za kolajno na evropskem prvenstvu. Slovenija je po sobotni zmagi nad Grčijo že uvrščena v četrtfinale, kjer jo čaka ena izmed ekip skupine E.

Varovanci selektorja Božidarja Maljkovića so popoldne v starem Tivoliju pilili še zadnje podrobnosti pred ponedeljkovo tekmo zadnjega kola drugega dela proti Finski. Trening je minil v sproščenem vzdušju in tihem pričakovanju izločilnih bojev v Stožicah, ki se začnejo v sredo in četrtek.

Lakovič: "Za sprostitev po stari Ljubljani"

Del treninga je reprezentanca namenila tudi slovenskim novinarjem, ki množično in podrobno spremljajo vsako njihovo potezo na igrišču in tudi izven njih. "Za sprostitev prav 'paše' sprehod po stari Ljubljani," pravi kapetan Jaka Lakovič.

Slovenski junaki so nedeljo izkoristili za povrnitev moči po naporni preizkušnji z Grčijo (73:65). Dopoldan so se naspali, saj jim je pozen termin večernih tekem dodobra spremenil bioritem. Nato so se zvrstili na mizah fizioterapevtov, opravili prvi del analize naslednjega nasprotnika in po kosilu ter počitku odšli na trening.

"Maljković nas je okaral"

Strokovni štab jim je natančno predstavil ekipo Finske. "Gre za specifično ekipo, ki veliko stavi na mete z razdalje. V povprečju jih na tekmo vržejo 27 in če so pri tem uspešni, lahko premagajo vsakega tekmeca na tem prvenstvu. Njihov slog igre je povsem drugačen od Grčije. Veliko tečejo, nimajo visokih igralcev, še posebej zdaj, ko se jim je poškodoval najizkušenejši in najvišji igralec Hanno Möttölä, in so zelo hitri," pravi Lakovič, ki se ni mogel izogniti komentarju sobotne predstave proti Grčiji.

"Selektor Maljković nas je po tekmi okaral zaradi slabih nekaj minut, v katerih nam je popustila zbranost, tako da so se Grki vrnili v igro, a hkrati nas je tudi pohvalil za dobrih 35 minut in zmago nad veliko ekipo Grčije," je dodal Lakovič.

Poraz lahko hitro prinese nemir

"Mislim, da nas proti Finski čaka podobna tekma kot proti Poljski v Celju. Nastopili bodo sproščeno, saj nimajo česa izgubiti," dodaja Nebojša Joksimovič.

Čeprav slovenski igralci zagotavljajo, da bodo šli na zmago in da jih kalkulacije ne zanimajo, bodo brez dvoma z enim očesom budno spremljali dogajanje zlasti na prvi ponedeljkovi tekmi ob 14.30 med Grčijo in Hrvaško. Slovenija lahko osvoji prvo mesto v skupini F le, če Grki premagajo Hrvate. V nasprotnem primeru bo tekma s Finsko brezpredmetna, saj Slovenija v primeru poraza ne more biti slabša kot druga.

"Čeprav bo pred našo tekmo že vse jasno, sem prepričan, da se nam kalkulacije na splačajo. Vemo, da lahko igramo proti vsakemu, hkrati pa se je treba zavedati, da lahko poraz hitro vnese nemir in dvom med vse nas," dodaja Lakovič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.