Slovenija
20 ogledov

Slovenci imajo raje Hrvaško kot EU

Prvo letošnje merjenje je pokazalo, da je morje ob vseh plažah na Hrvaškem prime Žurnal24 main
Raziskava Eurobarometra je pokazala, da smo Slovenci edini, ki smo lani počitnice preživeli izven mej EU.

Evropska komisija je danes objavila raziskavo o odnosu Evropejcev do turizma. Lansko leto je 72 odstotkov Slovencev počitnice preživelo zunaj EU, največ na Hrvaškem. Raziskava kaže, da 60 odstotkov vprašanih v Sloveniji v naši južni sosedi načrtuje tudi letošnji oddih. V povrečju je 88 odstotkov vprašanih Evropejcev, ki so bili lani na zasebnem oddihu z najmanj štirimi nočitvami, počitnice preživelo znotraj EU, v matični državi oziroma v eni od držav članic. Najmanj eno zasebno ali poslovno potovanje je lani opravilo 91 odstotkov vprašanih. Med tistimi, ki se lani za počitnice niso odločili, je prevladoval finančni razlog.

Turizmu kaže dobro

Evropska komisija poudarja, da so letošnji obeti za turistični sektor dobri, saj počitnice načrtuje tri četrtine Evropejcev, čeprav bo dobra tretjina svoje načrte prilagodila gospodarskim razmeram. Pišejo še, da je turizem eden redkih sektorjev, ki kljub krizi še naprej raste in ustvarja delovna mesta.

Največ v Španijo

Načrtovane letošnje destinacije so podobne lanskim. Med najbolj priljubljenim ostaja Španija, sledita ji Italija in Francija. Nekaj več kot polovica vprašanih bo počitnice preživelo v svoji državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.