Avto
45 ogledov

Slovenci razvijajo superbaterije

Elektrika v Ženevi Žurnal24 main
Na kemijskem inštitutu v Ljubljani bodo v petek uradno zagnali mednarodni projekt Eurolis, katerega cilj je razviti akumulator za električna vozila, ki bo tri- do štirikrat zmogljivejši in polovico cenejši od sedanjega. Z enim polnjenjem bo električni avto lahko prevozil 500 kilometrov.

Kot so sporočili iz kemijskega inštituta kot koordinatorja projekta, gre za enega pomembnejših projektov na področju baterij, sofinanciranih s strani Evropske komisije. Vrednost celotnega projekta znaša 3,77 milijona evrov.


Projekt je sicer financiran v sklopu javno-zasebnega partnerstva v okviru pobude Green Car Initiative in združuje sedem raziskovalnih ustanov ter univerz iz Slovenije, Francije, Nemčije, Švedske in Italije, slovenski raziskovalno industrijski konzorcij Center odličnosti za nizkoogljične tehnologije ter štiri evropske industrijske partnerje – Renault, Volvo technologies, SAFT in Solvionic.

Komentarjev 2
  • Ali D 23:09 03.oktober 2012.

    S tako mentaliteto bi se vozili s kočijami in v luči nalivali petrolej. Napredek terja čas in denar, se pravi denar na kvadrat. Rajš dam enmu utrganmu kemiku, kot pa preserantskemu politiku...

  • mirko 13:32 03.oktober 2012.

    Tipično za novinarje v Ljubljanskem močvirju. Napihnejo zgodbo do neba in se hvalijo, kot bi bili cilji že doseženi. Eno so cilji, povsem drugo so pa realne zmožnosti. Niste pa napisali v kolikšnem času se naj bi ta cilj dosegel, ...prikaži več če se bo kdaj ? Lahko je tudi petdeset let. Do takrat bodo pa lepo služili s svojim delom. Na čigav račun že ?!!!