Slovenija
715 ogledov

Slovenci s 53 tisoč imeni, v tujini nekatera prepovedana

Batman bin Suparman Facebook
V začetku tega leta smo imeli Slovenci 53 tisoč različnih imen, kar je kar 695 več kot v letu pred tem. Najpogostejša imena ostajajo Marija, Ana in Franc. V tujini nekatera unikatna imena prepovedana s sodno prepovedjo.

Statistični urad Slovenije navaja, da je najpogostejše ime pri nas še vedno Marija; to ime nosi 60.528 žensk oziroma vsaka 17. Sledita imeni Ana in Franc.

S seznama desetih najpogostejših ženskih imen so v zadnjih sedmih letih izginila imena Jožica, Jožefa in Frančiška. Na lestvico desetih najpogostejših ženskih imen pa so se letos uvrstila imena Nina, Barbara in Andreja. Seznam desetih najpogostejših moških imen se od leta 2008 ni spremenil, zamenjal se je le vrstni red nekaterih.

Med prebivalci z najpogostejšimi 200 imeni so povprečno najmlajši tisti, ki jim je ime Tian. Danes so Tiani povprečno stari pet let. Med ženskami z najpogostejšimi imeni so najmlajše tiste, ki jim je ime Zoja, povprečno imajo šest let.

Med imeni, ki nas spominjajo na pojave iz narave, sta najpogostejši Val, kakor je ime 779 moškim, in Zarja. Tako se imenuje 734 žensk. Sledijo imena Svit (634), Luna (269), Gaj (255), Dan (153), Rosa (139), Zvezda (41) in Iskra (15).

Sodna prepoved

V tujini so nekatera nenavadna osebna imena enostavano sodno prepovedali; v Franciji se je par odločil hčerko poimenovati Nutella, kar se je sodniku zdelo nesprejemljivo osebno ime. Na koncu je deklica dobila ime Ella.

Na Japonskem sta se z imenom Akuma (kar pomeni hudič) ukvarjala celo premier in pravosodno ministrstvo; prvi mož pravosodja je menil, da se vlada ne bi smela umešavati v pravico poimenovanja. Na koncu je vendarle obveljala odločitev, da takšno osebno ime dobi sodno prepoved.

Na Novi Zelandiji vsako ime mora odobriti državna uprava; v kolikor se pristojni odločijo, da ime ni ustrezno, ga ne odobrijo. Leta 2013 so med drugim zavrnili tudi ime Anal.

Na Nizozemskem je sodišče prižgalo zeleno luč za spremenitv imena Tula Does The Hula From Hawaii. Deklica je bila ob preimenovanju stara že 9 let.

V Nemčiji so medtem turškemu paru prepovedali poimenovanje sina Osama bin Laden, v Mehiki paru Robocop, na Švedskem Metallica, na Portugalskem Nirvana, na Kitajskem pa ime, ki ga je par želel nadeti svojemu sinu. Gre za simbol - @. 

Komentarjev 4
  • blueone 18:18 06.oktober 2015.

    :-D

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:33 03.oktober 2015.

    Nevem zakaj hoče vsak tok izstopat. Sej gre za otroka ne za starše. Če hoče otrok izstopat bo pa že ko bo zrastel lahko spremenil ime v eksotično če mu tko paše.

  • antitrust 10:17 03.oktober 2015.

    George Costanza - 7 ( seven ) hahahaha