Slovenija
25 ogledov

"Slovenci so jezni in zmedeni"

zaposlovanje Dejan Mijović
The Economist o stanju v Sloveniji. Visoka brezposelnost, premierju sodijo, cerkev pretresajo spolni škandali, državljani so jezni in zmedeni.

V današnji izdaji britanski tednik The Economist  ugotavlja, kakšne so trenutne razmere v Sloveniji, zdaj  ko se država sooča s prvo veliko krizo po osamosvojitvi.

Piše, da so bili Slovenci vedno zadovoljni sami s seboj, s svojo lepo državo, vstopom v EU, Nato in prevzemom evra. Danes pa da so stvari povsem drugačne, državljani jezni in zmedeni.

Premieru sodijo zaradi korupcije, brezposelnost je visoka, banke so na robu bankrota, izvesti je treba boleče strukturne reforme, našteva in dodaja, da je bil septembra zaradi goljufij obsojen nekdanji šef enega največjih podjetij v državi, Cerkev pa majejo finančni in spolni škandali.
V tem vročičnem ozračju nastajajo spori o tem, kdo je kaj naredil v drugi svetovni vojni. To lahko služi za odvračanje pozornosti od gospodarskih nadlog, a sproža precej grenkobe, dodaja The Economist.

Naprej ali stopicanje na mestu?

Časnik še piše, da bodo novembra v državi predsedniške volitve, na katerih se sedanjemu predsedniku Danilu Türku obeta drugi mandat.

Navaja tudi izjavi direktorice Združenja manager Sonje Šmuc, da bi si lahko država ob enotnem vodstvu hitro opomogla, ter intelektualke Renate Salecl, ki je manj optimistična in pravi, da so slovenske težave podobne evropskim, ter napoveduje, da bomo kmalu obtičali.

Komentarjev 7
  • mirko 20:27 22.september 2012.

    VSE TE PROBLEME BOMO REŠILI V SLOVENIJI, AMPAK NIKAKOR NE ZNOTRAJ SKUPNOSTI, KI SE IMENUJE EVROPSKA UNIJA. PREJ KO BOMO ZAPUSTILI TO ČUDNO POLITIČNO TVORBO. PREJ SE BOMO ZAČELI POBIRAT. SAMO NA SEBE SE LAHKO ZANESEMO IN NOBENEGA DRUGEGA.

  • Klemen Zec 18:31 22.september 2012.

    Erika, točno tako je, zdaj nam ne preostane drugega kot hlapčevstvo evropskim velesilam, kot sta Nemčija itd

  • stela 17:26 22.september 2012.

    Džizs Erika.....ne seri .in ne bod tok naivna