Šport
64 ogledov

Slovenci v finalu

(Slovenija:Italija), ep v odbojki 2015, polfinale, Andrea Giani EPA
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je le še korak oddaljena od uvrstitve v drugo kakovostno skupino svetovne lige.

Na zaključnem turnirju tretje skupine svetovne lige v Frankfurtu je Slovenija v polfinalu s 3:0 (22, 20, 16) premagala Grčijo in se ji tako oddolžila za poraz v predtekmovanju v Solunu.

Varovanci Andree Gianija so igrali brez libera Janija Kovačiča, ki je večer pred tekmo zbolel, zamenjal ga je Klemen Hribar, a se libero Calcita ni ustrašil odgovornosti. Odsotnost Kovačiča se ni poznala, Slovenci so bili v vseh elementih zanesljivi, vsi igralci zbrani in razpoloženi, kar kaže tudi dejstvo, da niso niti enkrat na tekmi zaostajali. Z zmago so se maščevali tudi za poraz v evropski ligi pred dvema letoma, zaradi katerega takrat niso napredovali v svetovno.

Začetek tekme je ponudil recept, kako se zmaguje velike, pomembne in izenačene tekme. Recept, ki so ga Slovenci uporabljali že na evropskem prvenstvu, na nekaterih prejšnjih tekmah svetovne lige pa ne. Točke niso ne dobivali ne izgubljali v serijah, a z zanesljivim sprejemom in prodornim napadom so prišli do prednosti, ki je niso izpustili iz rok. Pri drugem tehničnem odmoru, ko so vodili s 16:12, je sicer kazalo na lažje delo, toda nato so se Grki nekajkrat približali na točko razlike, več pa jim ni uspelo, vso negotovost sta pri izidu 24:22 rešila Mitja Gasparini in Alen Pajenk. Prvi je Grkom poslal pravo bombo iz servisa, drugi pa je na mreži le dokončal njegovo delo.

Grki v prvem nizu niso niti enkrat vodili, v drugem pa prav tako ne. Z blokoma Klemna Čebulja in Danijela Koncilje ter asom Tineta Urnauta so Slovenci prišli do vodstva z 9:5, tudi na drugi tehnični odmor so Gianijevi izbranci odšli s točko po asu, spet jo je - tokrat z malo sreče, dosegel Urnaut. Pred tem so se nekajkrat izkazali s požrtvovalnostjo v obrambi, s katero so kazali veliko željo po uspehu. Z njo so prišli tudi do petih točk prednosti, tekmec se je še približal na tri točke zaostanka (16:19), toda Giani je pravočasno vzel pol minute odmora, kot se je izkazalo, s tem pa ni le zaustavil tekmečev nalet, ampak z vstopom Gregorja Ropreta, ki je dosegel dva zaporedna asa, poskrbel za protinapad, za katerega Grki niso našli odgovora.

Zanesljiva igra Slovencev se je nadaljevala tudi v tretjem nizu, ko so spet ves čas vodili, po dveh zaporednih asih Mitje Gasparinija že s 13:8. Pet točk prednosti so imeli pri drugem tehničnem odmoru, ko je ne posebej razpoloženi grški zvezdnik Mitar Đurić poslal žogo izven igrišča za izid 18:11, je bilo bolj ali manj jasno, kdo se bo veselil zmage in uvrstitve v finale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.