Šport
15 ogledov

Slovenci v Montpellier po 17. odličje

Sašo Bertoncelj EPA
Od srede do nedelje bo francoski Montpellier gostil evropsko prvenstvo v športni gimnastiki. Na njem bo nastopilo sedem Slovencev, največji adut za odličje bo Sašo Bertoncelj na konju z ročaji.

Prav Bertoncelj je osvojil zadnjo slovensko medaljo na EP, lani je bil v Sofiji bronast. V glavnem mestu Bolgarije so slovenski telovadci nastopili v dveh finalih, poleg Bertonclja je bil v njem še Mitja Petkovšek na bradlji. Izkušenega Slovenca tokrat v Franciji ne bo, saj še ni povsem okreval po poškodbi hrbta.

V Montpellier so odpotovali Sašo Bertoncelj, Alen Dimic, Rok Klavora, Žiga Šilc, Peter Lampret, Teja Belak in Tjaša Kysselef. Tekmovalno se EP začne v sredo, ko so na sporedu kvalifikacije za ženske, dan kasneje bodo v kvalifikacijah nastopili moški, v petek je na sporedu finale mnogoboja, v soboto in nedeljo so še finali po orodjih.

"Cilji se niso spremenili. Ne glede na to, da zadnji svetovni pokal v Ljubljani ni šel tako, kot smo si želeli. Glavni adut je Sašo, ki ima največ možnosti za finale. Rok in Žiga sta pokazala, da sta blizu najboljšim, ampak na EP bo treba pokazati še kaj več. Menim, da med 16 v Evropi sodita. Alenu se forma dviguje. Verjamem, da bo na EP boljši. Peter je pokazal, da si zasluži mesto v ekipi. Je še mlad, z njim ne računamo na finale. Je pa potencial za prihodnost," je napovedal selektor moške reprezentance Sebastijan Piletič.

Belakova: Odvisno je od drugih

Ženski del ekipe o medaljah ne razmišlja, pa čeprav sta Belakova in Kysselefova na vseh letošnjih svetovnih pokalih na preskoku nastopili v finalu, prva je bila celo dvakrat tretja in enkrat druga. Zaradi težav s poškodbo noge Belakova ne bo tekmovala v mnogoboju, le na preskoku in dvovišinski bradlji, Kysselefova bo nastopila na vseh orodjih.

"Na dvovišinski bradlji nimam pričakovanj. Na preskoku sem konkurenčna osmim najboljšim. Upam, da mi uspe vsaj tako kot v Ljubljani. Odvisno je od drugih, ne vem pa, kaj mi bo vse skupaj prineslo. Noga je iz tekme v tekmo boljša, tudi zaradi adrenalina. Ampak ni še dobro, zato tudi ne grem na parter in gred," pravi Belakova.

"Imam več treme kot običajno, ker že nekaj čas nisem tekmovala mnogoboja. Prvič bom imela močnejšo sestavo za mnogoboj. Upam, da izpolnim normo za SP. Lagala pa bi, če bi rekla, da nimam treme. Največ pričakujem od preskoka. Želim si izboljšati 15. mesto z EP v Milanu," pa je razložila Kysselefova.

Prva sega v leto 1994

Bertoncelj je v Sofiji osvojil že 16. kolajno za Slovenijo. Telovadci so začeli z zbiranjem odličij z zmago Aljaža Pegana na drogu leta 1994 v Pragi, v vseh teh letih pa so telovadci le dvakrat ostali brez odličja. Po bronu Lojzeta Kolmana leta 1990 na drogu še v dresu jugoslovanske vrste, ki je bil prvi Slovenec po Miru Cerarju s kolajno z EP, ni bilo treba dolgo čakati, da se je začela neverjetna gimnastična pravljica, ki sta jo zrežirala Pegan in Petkovšek s svojima trenerjema Jožetom Mešlom in Edijem Kolarjem.

Slovenci so v tem času kljub izjemno slabim vadbenim razmeram na EP osvojili kar 26 finalov in neverjetnih 16 kolajn. Petkovšek jih je v zbir dodal največ, devet, od tega štiri zlate, Pegan pet, dvakrat je bil evropski prvak, po uspehu v Areni Armejec pa je dve v bogato zbirko prispeval tudi Bertoncelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.